Putin kaznio Srbiju smanjenjem isporuke plina za 28%

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin odlučio je Srbiji smanjiti isporuku plina za 28 posto, piše srpski list Danas.

Prema pisanju lista, Putin je tu odluku donio nezadovoljan ishodom posjeta Beogradu, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio potpisati protokol kojim se regulira vraćanje duga za ruski plin do ožujka sljedeće godine, u iznosu od oko 200 milijuna dolara.

Premijer je, kako tvrde izvori lista Danas, odbio potpisati jamstva da će Srbija do ožujka vratiti taj dug, jer smatra da je taj Putinov zahtjev neumjesan, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije (NIS) zarađuje u Srbiji.

Nezadovoljan odbijanjem premijera da potpiše protokol o vraćanju duga u sljedeća četiri mjeseca, Putin je dva dana nakon posjeta Srbiji, odlučio smanjiti isporuku plina za trećinu od ukupnih dogovorenih količina.

Danas doznaje da je Vučić Putinu kao razlog odbijanja obvezujućeg dokumenta, kojim bi Srbija trebala vrati dug do ožujka sljedeće godine, naveo činjenicu da Rusija ima ogromnu zaradu preko NIS, što je omogućio štetan ugovor o prodaji te tvrtke sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine.

Aleksandar Vučić je o svemu ovome obavijestio članove Vlade Srbije na posljednjoj sjednici. Prema izvorima lista, premijer je bio ljut zbog Putinovog zahtjeva da Srbija vrati 200 milijuna dolara do ožujka 2015. Vučić je, tvrde izvori lista, rekao i da je vrlo razočaran odlukom Putina da smanji isporuke plina Srbiji.

Ministarstvo unutarnjih poslova formiralo je, 11. kolovoza ove godine, Radnu skupinu za preispitivanje prodaje Naftne industrije Srbije ruskoj kompaniji Gazpromnjeft. NIS je privatiziran u prosincu 2008. godine, kao dio paketa iz energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji je sklopljen godinu ranije, u vrijeme vlade Vojislava Koštunice.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.