Radman bivšem ravnatelju HTV-a za savjete plaća skoro 400 tisuća kuna

Foto: HRT

ROBERT ŠVEB i njegova firma Mediahub ponovo su od HRT-a dobili posao težak gotovo 400 tisuća kuna. Još jednom je javni servis angažirao Švebovu firmu za konzultantske usluge.

U odgovoru na naš upit HRT je potvrdio da su sa Švebovom firmom potpisali ugovor vrijedan 299.750,00 kuna bez PDV-a. Kada se pribroji i PDV, HRT će usluge Švebovog Mediahuba platiti 374.688 kuna. Švebova firma je, kažu nam s HRT-a, kao najbolji ponuđač izabrana na javnom natječaju.

"Predmetne usluge savjetovanja odnose se na savjetovanje i pripremu raznih izvještaja, analiza, koncepata i rješenja iz područja medijske tehnologije i organizacije na strateškoj razini; savjetovanje u postupku donošenja strategije, godišnjeg ili dugoročnog planiranja; analize učinaka tehnološkog razvoja i investicija, analize poslovnih procesa, organizacije i njihove usklađenosti s postojećom i planiranom tehnologijom, praćenje odnosa i promjena na tržištu relevantnom za HRT i sl., a sve u funkciji provedbe programa restrukturiranja HRT-a", odgovorili su s HRT-a na pitanje kakav će posao Šveb za njih obavljati.

Već mu dali 300 tisuća kuna

Robert Šveb bivši je ravnatelj HTV-a. Ostavku na ovu funkciju podnio je u ožujku 2008. godine, nakon što je javni servis od RTL-a izgubio prava prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva. Tvrtku Mediahub koja se, između ostaloga, bavi računalnim i srodnim djelatnostima, djelatnostima nakladnika, djelatnostima rada i televizije, te podukama iz informatike i novinarstva Šveb je osnovao u svibnju 2005. godine.

Vrlo je zanimljivo da je zaposlenik Švebovog Mediahuba donedavno bio i Duško Zimonja, ravnatelj tehnologije na HRT-u. Na ovaj problem Index je upozorio još u travnju 2013. godine, kada smo također pisali o ugovoru kojeg je Švebova firma sklopila s HRT-om. I tada je HRT angažirao Šveba za konzultantske usluge, te to platio 299.988,00 kuna. Zanimljivo je da je taj ugovor potpisan 15. travnja 2013. godine, samo četiri dana prije nego je objavljeno da Švebov bivši zaposlenik Zimonja, koji je u Mediahubu od 2009. do 2012. bio stariji tehnički savjetnik, postaje ravnatelj tehnologije HRT-a.

Novac kojeg HRT daje Švebu, tvrde Indexovi izvori s Prisavlja, uludo je potrošen. Glavna Švebova zadaća kada je u travnju prošle godine potpisao ugovor s HRT-om bila je izrada pompozno najavljivanog programa restrukturiranja javnog servisa. Dokument kojeg je Švebova firma izradila, tvrde Indexovi izvori s HRT-a, bio je praktički neupotrebljiv; program restrukturiranja na čijoj je izradi radio Mediahub trebalo je dobrano uglancati prije nego ga je Nadzorni odbor prihvatio.

Radman i Sruk guraju ugovor sa ZAMP-om težak 67,4 milijuna kuna

Istovremeno se glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman i njegovi najbliži suradnici na javnom servisu bore s još jednim skandalom, u čijem je centru ravnatelj poslovanja Boris Sruk. Iskre su u petak frcale na sjednici Nadzornog odbora, kada su Radman i Sruk zatražili suglasnost da se s Hrvatskim društvom skladatelja na tri godine potpiše ugovor težak 22.471.576,32 kuna godišnje.

Toliko bi, prema ovom ugovoru, HRT godišnje trebao plaćati ZAMP-u kao naknadu za emitiranje autorskih glazbenih djela. U naredne tri godine bi ZAMP od HRT-a, dakle, dobio čak 67.414.728,96 kuna. Članovi NO-a odbili su Radmanu dati suglasnost za potpisivanje ovog ugovora zato što su materijale na uvid dobili tek par sati uoči sjednice.

Nije im jasno zbog čega su Radman i Sruk inzistirali da se ugovor potpiše na tri godine, a nisu prihvatili ni njihova objašnjenja da se ugovor mora potpisati hitno, te da upravo zbog te žurnosti nije bilo vremena da im ranije dostave ugovor na uvid. Prije nego odobre Radmanu potpisivanje ovakvog ugovora sa ZAMP-om, članovi NO-a žele provjeriti je li bilo moguće ispregovarati povoljniju cijenu.

Sruk u sukobu interesa zbog stana?

Također, upozorili su i na mogući sukob interesa. Kao što se u medijima već pisalo, Radmanov ravnatelj tehnologije Sruk živi u stanu nad kojim Hrvatsko društvo skladatelja ima upisano založno pravo zbog duga u iznosu od čak 1,6 milijuna kuna.

Naime, radi se o stanu koji je nekada bio u posjedu Marka Perkovića Thompsona. Založno pravo datira iz lipnja 2010. godine, kada je sporni stan Thompson prodao Medikolu. Kupac stana, dakle Medikol, tada je preuzeo obvezu vraćanja duga prema ZAMP-u uz godišnju kamatu od 8,2 posto, počevši od 1. studenog 2009. godine.

Nakon što je Medikol kupio stan, dao ga je na korištenje svom tadašnjem direktoru financija Sruku, kojeg je Radman u međuvremenu doveo na HRT za direktora poslovanja. Sruk je ostao u ovom stanu i nakon što je s Medikola prešao na HRT, te s bivšom firmom pokrenuo spor oko vlasništva nad nekretninom.

Cijela ova priča bitna je zato što uvid u zemljišne knjige pokazuje da HDS, odnosno ZAMP, i dalje ima hipotekarnu zabilježbu nad stanom u kojem Sruk živi. Članovi NO-a HRT-a stoga strahuju da bi potpisivanje trogodišnjeg ugovora teškog 67,4 milijuna kuna sa ZAMP-om moglo spadati u sferu sukoba interesa; ipak se radi o društvu koje HRT-ovog ravnatelja poslovanja može, ako to poželi, izbaciti na ulicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.