S&P: Hrvatski dug će nastaviti rasti, reforme izostajati

Foto: Hina

AGENCIJA Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na "BB" i kratkoročni na "B", ali smanjila izglede sa "stabilnih" na "negativne" uz procjenu da će javni dug nastaviti rasti, a fiskalne reforme izostajati.

Hrvatska se tako našla u društvu Paragvaja i Gvatemale i nalazi se na dva koraka od ocjene koja investitorima sugerira sigurne investicije.

"Generalno zaduženje hrvatske vlade, kao udio BDP-a, nastavit će rasti preko 90 posto u 2016. godini, nakon što je udvostručeno od 2008. godine," piše u bilješci S&P-ovog analitičara Felixa Winnekensa. "Mi predviđamo porast rizika, politički odgovor na rastući dug i zamah prema reformama bi mogao biti nedovoljan".

Hrvatska je kao najnovija članica EU izgubila više od 12 posto BDP-a od 2008. godine, a ekonomija se sažela u maniri koju zasjenjuju tek Cipar i Grčka, navodi Bloomberg pozivajući se na podatke Svjetske banke.     

Procjena S&P nije imala učinak na apetit investitora za kupovinu hrvatskog duga, pa su kamate na zaduživanja u petak na Zagrebačkoj burzi pale za četiri boda i u 17,47 sati iznosile 4.09 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.