SDP-u prijeti pet milijuna kuna kazne; Mrsić: Nije bilo skrivanja

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix 

SDP je s dva dana zakašnjenja objavio financijsko izvješće stranke. Prema izvješću koje je sa zakašnjenjem objavljeno na internetskim stranicama SDP-a, najveća stranka vladajuće koalicije u 2012. ostvarila je 5,3 milijuna kuna profita. Prihodi SDP-a u prošloj godini iznosili su nešto više od 35 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 29,6 milijuna kuna. Ostvareni višak prihoda SDP će koristiti za pokriće manjka prihoda iz ranijih godina.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti kaže kako do 1. ožujka izvješće o trošenju novca moraju objaviti sve stranke i nezavisni zastupnici, a SDP do danas to nije učinio. Kazna za neobjavljivanje izvješća je gubitak tromjesečnog iznosa od svote koju dobivaju iz državnog proračuna, odnosno pet milijuna kuna.

Iz SDP-a su priopćili da su zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe bili prisiljeni izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih će financijsko izvješće s dostavom kasniti četiri dana. Navode da su o tome izvijestili i medije koji su, kažu, s pravom postavili pitanje o neobjavljivanju izvještaja u zadanom roku. Izvješće je dostupno na internetskim stranicama stranke, a sutra će biti dostavljeno nadležnim tijelima.

Mrsić: Nije bilo skrivanja

"Nije bilo nikakvog skrivanja niti oko objave ima nekih problema". Tako je SDP-ov Mirando Mrsić komentirao to što je vladajuća stranka tek danas, a rok je 1. ožujka, objavila financijsko izvješće.

SDP je priopćio da su kasnili s objavom izvješća na svojim internetskim stranicama zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe. "Pravila su jasna, ali ovo je bilo nešto nepredvidivo, jednostavno se u životu dogode neke stvari na koje ne možete utjecati", rekao je Mrsić.

"Državno izborno povjerenstvo će odlučiti o tome je li to bilo opravdano ili ne. Ja mislim da jest jer je to stvarno nešto što se nije moglo predvidjeti", objašnjava SDP-ov ministar.

Nije htio odgovoriti misli li da će biti novčane kazne, koja je 5 milijuna kuna. "Ne bih prejudicirao, odlučit će oni koji trebaju odlučiti, Hrvatska je pravna država i bit će onako kako odluče institucije", zaključio je Mrsić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.