Samohrana majka u raljama birokracije: Koliko još treba čekati na vraćanje djece koju joj je bivši oteo prije dva mjeseca?

SVAKI dan je kao godina. Tim riječima Dragana Pejović opisuje sedmotjednu agoniju birokratskog natezanja oko toga da joj vrate djecu koju joj je bivši suprug doslovno oteo, iako su prema sporazumu kojeg su potpisali u Centru za socijalnu skrb djeca trebala boraviti kod nje do okončanja sudskog procesa dodjele skrbništva.

No, Draganu nitko nije upozorio kako, ukoliko jedna od strana prekrši sporazum, nema nikakvih posljedica - njen bivši suprug jednostavno joj je oteo djecu i zabranio joj da ih viđa, a nadležne službe su joj poručile neka bude strpljiva. Da slučaj bude apsurdniji, on starijem djetetu čak nije ni biološki otac, već ga je usvojio svega desetak dana prije nego je čitava drama počela.

"Rekao je `Ja dolazim za sat vremena, ljubavi`, i više se nakon toga nije nikad vratio"

Ova priča započela je prije nešto više od dvije godine. Dragana je, kao samohrana majka tada petogodišnjeg dječaka, upoznala muškarca koji joj je kasnije život pretvorio u pakao. Na početku je sve bilo idilično - on je bio idealan, ljubav je cvjetala, s njenim sinom se dobro slagao, a Dragana je ubrzo i zatrudnjela.

No, s dolaskom zajedničke kćeri na svijet te svega desetak dana nakon što je njen sada bivši suprug usvojio njenog sina, počeli su i prvi problemi - učestale svađe i njegova povremena nestajanja uz obrazloženje kako ne želi više ništa imati s Draganom i djecom. Sve dok jednog dana, otprilike dva i pol mjeseca kasnije, nije doslovno nestao: "Rekao je `Ja dolazim za sat vremena, ljubavi`, i više se nakon toga nije nikad vratio".

Zatražio skrbništvo nad mališanima, Draganu optužio da djecu maltretira i zapostavlja

Dragana kaže kako je nakon toga njen bivši svega dva puta došao po stvari te kako dva mjeseca za djecu nije ni pitao. Ona je bila ta koja ga je zvala u nevjerici jer joj nije bilo jasno kako mu nije stalo bar do njegove, tek rođene, biološke kćeri. Iznenada se njen bivši krajem siječnja ove godine sjetio da želi djecu pa je sudskim putem zatražio skrbništvo nad mališanima, usput optužujući Draganu da djecu maltretira i zapostavlja.

Višemjesečna natezanja i nenadana otmica djece

Svađe i natezanja u Centru za socijalnu skrb trajale su mjesecima. Iako ju je bivši optuživao kako mu ne da viđati djecu, Dragana kaže kako to nije istina - naprotiv, navodi kako mu je bez obzira na potpisani sporazum o tome da ima pravo djecu viđati tek povremeno kazala da djecu može vidjeti kad god to poželi.

I baš kad je pomislila da su stvari krenule na bolje i da će se cijela situacija popraviti, njen bivši napravio je nešto posve nepredvidivo - 25. kolovoza uzeo je djecu i više joj ih nije htio vratiti. Kćerkicu, koju je još uvijek dojila, doslovno joj je "oteo s prsa", a dječaka, koji je ove jeseni trebao krenuti u kvartovsku osnovnu školu, svojevoljno je upisao u drugu školu u svom gradu.

On je djecu oteo, a majci savjetovali da "ne napravi glupost" već da čeka nadležne službe

Protekle srijede, nakon više od mjesec dana razdvojenosti, Dragana je uz prisutnost djelatnika Centra za socijalnu skrb konačno vidjela mališane - sedmogodišnjeg sina i kćerkicu staru svega godinu i dva mjeseca. Zašto ih Dragana tad nije jednostavno uzela k sebi? Jer su joj iz Centra savjetovali da ne radi probleme, da pazi da ne napravi neku glupost i smireno pričeka da institucije odrade svoje. Zakonski rok im je 60 dana, a ročište u procesu je na zagrebačkom Općinskom sudu zakazano čak i nešto izvan tog roka - tek 31. listopada. Hoće li tog dana konačno dobiti djecu Dragana ne zna, jer je upitno koliko bi sudsko natezanje moglo potrajati.

Zanimljivo u cijelom slučaju je i to što Draganin bivši ima pravo držati djecu kod sebe zato što u dosadašnjem sudskom postupku nije donesena privremena sudska odluka o skrbništvu, a sporazum potpisan u Centru za socijalnu skrb bez sudske odluke nikome očito ne znači ništa. Očekuje se kako će 31. listopada sutkinja u ovom procesu konačno donijeti trajnu odluku o skrbništvu i kako će Draganina agonija i birokratsko "loptanje" s djecom konačno biti okončani.

U ponedjeljak prosvjed podrške: Institucije, ubrzajte se!

Za ponedjeljak, 15. listopada u 18 sati, pred Općinskim građanskim sudom u Vukovarskoj ulici u Zagrebu zakazan je prosvjed podrške Dragani, kojim se želi natjerati nadležne institucije da ubrzaju birokratske procedure i djecu što prije vrate majci. Svoj su dolazak najavile mnoge majke s djecom, a upravo podrška javnosti, uz veliku podršku koju ima od obitelji i prijatelja, Dragani u ovim teškim trenucima dosta znači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.