Sarnavka kod Stankovića: Ne shvaćam karcinom kao tragediju, a ovu Vladu sram može biti!

SANJA SARNAVKA hrabro je došla kod Aleksandra Stankovića pokazujući ćelavu glavu koju je obrijala zbog kemoterapije na koje ide. Bez dlake na jeziku progovorila je o svojoj bolesti i tako poručila svim ženama kako se nikada ne treba predati.

"Ne shvaćam to kao tragediju, rekli su mi da imam sreće"

"Često se žene srame, srame se biti bez kose, srame se reći da su bolesne. I neki moji prijatelji su briznuli u plač kada sam rekla da bolujem od karcinoma. A dotad sam bila zdrava kao dren. U životu sam možda troje antibiotike popila. Ne shvaćam to kao tragediju, ne dam se. Kemoterapije su mi šok za organizam, kad napravite terapiju, odete doma i čekate da vas lupi. Odvratan je okus u ustima, suha su, hrana i pića nemaju isti tek, ali to je neusporedivo naspram ljudi koji imaju teške bolove. Ja sanjam da mi se vrati okus, primjerice pijem jogurt s mueslima svako jutro već godinama. Sada ima takav okus da se moram prisiliti da ga pojedem. Poslije kemoterapija ću ići na zračenje, a zatim ću pet godina biti neke tablete. Rekli su mi da imam sreće jer imam tu neku vrstu karcinoma koji je osjetljiv na neke preparate.", ispričala je Sarnavka.

Osvrnula se i na stanje u hrvatskom zdravstvu. Kaže da je strašno, a jako je ostala pogođena kada joj je liječnica javila da HZZO provjerava njeno bolovanje te da će možda ići prijava i protiv liječnice i protiv nje. Naime, Sarnavka je prošlog tjedna izazvala buru u javnosti kada je na Vladinom Facebook profilu pitala kako se može doći do nekoga iz Ministarstva zdravlja i HZZO-a jer joj se nitko ne javlja na telefone.

"Zanima me kako se može doći do Ministarstva zdravlja - niti na jedan broj nitko se ne javlja satima. HZZO-ov broj sam jedva pronašla, ali je stalno zauzeto. Imam karcinom i primam kemoterapiju. Na bolovanju sam od operacije. Sada mi je javila liječnica opće prakse da HZZO protiv mene, a valjda i nje, podnosi prijavu jer sam u u intervjuu u Gloriji rekla da povremeno nešto odradim za svoju organizaciju - B.a.B.e. i Kuću ljudskih prava još više i to volonterski. Tražit ću psihijatrijski pregled da mi objasne kako sam uopće do sada preživjela u ovoj državi. A bogme ću ići i do Strasbourga. Pa gdje to ima da te prozivaju zato što povremeno nešto napraviš i to bez novčane nadoknade i to teško bolesna. Kritizirala sam sustav u intervjuu pa to sada valjda Imperija uzvraća udarac. Sramota i svinjarija, ali neće tek tako lako proći", napisala je na Vladinoj Facebook stranici Sanja Sarnavka. Odgovor Vlade je stigao ubrzo: "Sanja, iz Ministarstva zdravlja javljaju kako su povremeno moguća zagušenja zbog velikog broja poziva građana. Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, ustvrdio je kako nema govora o prijetnji tužbom ili prijavom već da provode uobičajeni postupak koji vrijedi za sve građane.

Danas su u prilogu u emisiji Nu2 iz HZZO-a napomenuli kako je Sarnavka u intervjuu jednom tjedniku kazala kako i dalje pomaže svojoj udruzi B.A.B.A.-e te kako je putovala na daleko putovanje, a dok je osoba na bolovanju ne smije putovati nigdje. Sarnavka je kazala da je išla u Oslo i to prije nego su krenule kemoterapije. "Otišla sam u Oslo, kakvo je to daleko putovanje, sat vremena odavde avionom? Otišla sam zato što je to manji grad i grad na moru, a ove godine nisam stigla otići na more. Već deset godina nisam uspjela otići na godišnji, i sad mene ova časna država pita zašto sam otišla na putovanje? Također, pišem za Udrugu izjave za medije, pišem ih u pidžami i pošaljem im mailom. Radim to zato kako bih pomogla drugima", pojašnjava Sarnavka.

"Nikog nije briga možete li doći uopće na kemoterapiju"


Sarnavka je danas ispričala kako je počela tražiti objašnjenje poruke svoje liječnice no do nikoga nije mogla doći. "Nisam se pobunila samo zbog sebe! Pomislite samo kako će do odgovora od nadležnih institucija doći netko tko živi bez interneta, tko živi u nekom zabačenom selu? Nikako, za te ljude nikoga nije briga. Poludjela sam kad nisam mogla dobiti nikakva odgovor i napisala ono na Vladinom Facebook profilu. Na Facebooku sam pronašla i ravnatelja HZZO-a te sam i njemu poslala poruku. Napisala sam mu da se može sramiti, on mi je vrlo uljuđeno odgovorio", priča Sarnavka.

Kaže kako je srela mnogo bolesnih mladih žena, da bi sustav trebao osigurati da se vijest o teškoj bolesti pacijentima kaže u prisustvu psihijatra, psihologa, da sjednu s ljudima koji trebaju čuti grozni vijest, no, kod nas taj sustav vas samo tjera od jednog liječnika do drugog. "Nije ih briga kako ćete vi doći na kemoterapije, možete li doći, možete li se zatim vratiti kući. Nikoga nije briga. Strašno je kad dođem u bolnicu na EKG i tamo čekam s tepkom dijagnozom tri sata a nema niti jedne slobodne stolice. Nitko se u sustavu ne trudi to riješiti. Nitko nije pitao moju susjedu koja boluje od karcinoma i ima četvero djece i nezaposlenog muža kako je, nije mogla otići na bolovanje jer ne bi mogla preživjeti, rušila se dok je radila. Niti to nikog nije briga. Sram ih može biti sve", priča Sarnavka.

"Sram može biti ovu državu"

"Sram može biti ovu državu, nabavljaju nove automobile u situaciji dok ima toliko nezaposlenih, toliko gladnih, sram ih može biti! Ja ne mogu vjerovati! Oni su se osam godina trudili da dođu na vlast, pa ja bi naučila voziti avion u osam godina. A oni? Valjda su trebali znati što će napraviti kada dođu na vlast, nisu u osam godina bili u stanju naučiti kako treba voditi državu. ne možete vjerovati koliko sam vidjela uništenih života zbog tog našeg časnog sustava", napala je Sarnavka i Vladu.

Ispričala je i još jedno iskustvo koje je imala s lošim sustavom. Tada je bila bolesna njena majka. "Išla sam na HZZO po neke papire, provela sam više vremena tam nego sa svojom majkom s kojom sam trebala biti. Kad su mi dali ono što mi treba za majku, ona je već umrla", ispričala je Sarnavka koja je otkrila i kako će se nakon 31. prosinca vjerojatno vratiti na posao jer neće moći financijski podnijeti bolovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.