Sin direktora Erste banke od tatinog prijatelja Linića traži oprost 12 milijuna kuna duga

Fotomontaža: Index (liderpress.hr, Hina) 

TVRTKA Drvna industrija Čazma (DI Čazma) direktora Ratomira Radakovića bila je financijski uzorna tvrtka koja je godinama ostvarivala dobit, no prošle 2012. godine "preko noći" zapali su probleme i završili poslovnu godinu s 10 milijuna kuna minusa. Srećom, taman je negdje u to isto vrijeme prošao i Zakon o predstečajnim postupcima, pa sada DI Čazma u tom postupku traži od države da im se oprosti više od 12 milijuna kuna kako bi opet pozitivno poslovali. 
 
Od Fonda i Ministarstva financija traže oprost 12,3 milijuna kuna 
 
DI Čazma dužna je ministarstvu financija 1,2 milijuna kuna, a državnom Fondu za razvoj i zapošljavanje 16,2 milijuna kuna. Od ministra financija Slavka Linića očekuju da im se oproste kamate na dug, te 40 posto glavnice. Ostatak duga Ministarstvu financija platili bi kroz dvije godine otplate. 
 
Radakovići imaju razloga za optimizam: Otac Ratomira Radakovića Petar blizak je prijatelj ministra financija Slavka Linića, s kojim redovito karta, a blizak je i s predsjednikom Josipovićem.
 
 
Od državnog Fonda za razvoj i zapošljavanje traže otpust ukupnog duga i kamata u visini od 70 posto. Ostatak bi platili u 4 godine s kamatnom stopom od 4,5 posto posto. Ukupno od Ministarstva financija traže otpis pola milijuna kuna, a od Fonda za zapošljavanje i razvoj 11,8 milijuna kuna, što bi značilo da od države traže ukupni otpis u visini od 12,3 milijuna kuna!?
 
Tu je i kredit prema Podravskoj banci težak 10,5 milijuna kuna no kod njih se ne traži otpis duga već otplata duga u 4 godine uz poček. No, nevjerojatno je zapravo kako je ova tvrtka od stotinu zaposlenih zapravo "preko noći" zapala probleme. 
 
Prihodi veći ali im porasli rashodi za 15 milijuna kuna!?
 
"Društvo DI Čazma zapalo je u probleme 2012. godine kada su poslovni rashodi premašili 43 milijuna kuna, što je porast od oko 15 milijuna u odnosu na 2011. godinu. Iste godine su se i poslovni prihodi smanjili, dok su se potraživanja od kupaca povećala, što dovodi do problema sa solventnošću i adekvatnosti kapitala", stoji u dokumentaciji koja je predana u predstečajnoj nagodbi.
 
 
 
Iako se u dokumentaciji tvrdi da su poslovni prihodi bili manji, poslovne knjige kažu drugačije. Naime, GI Čazma imala je prošle godine poslovne prihode malo veće od 33 milijuna kuna, što je pet milijuna kuna više nego 2011. godine kada su poslovni prihodi bili na razini 28,3 milijuna kuna. Prema podacima poslovna.hr, tvrtka DI Čazma 2010. godinu završila je s dobiti od 1,5 milijuna kuna, a sljedeća 2011. godina završila je s dobiti od svega 1.100 kuna.  
   
U dijelu dokumentacije objašnjava se pad iz 2012. godine i na način da je došlo do promjene vrijednosti zaliha. 
 
Radaković izbjegava novinare
 
"Razlog tomu je vrijednosno usklađenje od preko 4 milijuna kuna, kao i promjene u vrijednosti zaliha proizvodnje u tijeku i gotovih proizvoda. Društvo je u prethodnim godinama ostvarivalo pozitivnu operativnu dobit što ukazuje na potencijal Društva", stoji u dijelu dokumentacije.  U tri navrata od 10. listopada do danas pokušali smo od vlasnika i direktora tvrtke Ratomira Radakovića dobiti precizne odgovore kako je moguće da je tvrtka odjednom u prošloj godini zabilježila toliki gubitak koji joj omogućava Predstečajnu nagodbu, no nismo dobili nikakav odgovor. 
 
Zanimali su nas i rodbinski odnosi s Petrom Radakovićem čelnim čovjekom Erste&Steiermarkische Banke, no Ratomir Radaković uporno je odbijao bilo što komentirati. Naime, šef Erste banke njegov je otac. 
 
Erste banka omiljena banka SDP-ovaca 
 
Erste banka inače omiljena je banka SDP-ovaca pa je tako, osim spomenute bliskosti Radakovića s Linićem i Josipovićem, kod njih današnji premijer Zoran Milanović dobio kredit za kupnju stana  po povlaštenim uvjetima koji ne vrijede za obične građane. Isto tako u predsjedničkoj kampanji Ive Josipović koristio se kredit Erste banke, a SDP-ovci su još 2004. godine podigli zajam od 60,8 milijuna kuna kod Erste banke za financiranje kapitalnih gradskih projekata.  
 
O Erste banci pisali smo i u slučaju Zinke Bardić, posebnoj savjetnici premijera s obzirom da je austrijska "Erste Bank", Madisonov klijent, na javnom natječaju za konzultanta u monetizaciji hrvatskih autocesta pobijedila financijske divove, globalne banke J.P. Morgan, Macquarie Kapital i Goldman Sachs. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.