Sindikati željeznica prosvjedovali zbog prodaje društva Pružne građevine

Ilustracija: Arhiva

NEZADOVOLJNI izostankom socijalnog dijaloga o pitanju prodaje društva Pružne građevine 500-tinjak članova Sindikata hrvatskih željezničara prosvjedovalo je Markovu trgu. Od Vlade, između ostalog, traže da odustane od prodaje jer je, kažu, riječ o jednoj od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj.

"Složio se natječaj tako da jedino stranci mogu kupiti tako da će sav taj profit biti izvučen iz Hrvatske. Mi smatramo da to nije potrebno, da ta tvrtke ima perspektivu, da se može razvijati i da se ona sutra može natjecati u drugim zemljama za investicije, ali tu razgovara nema. Znači, uprava HŽ Infrastrukture i resorno ministarstvo o tome razgovarati ne žele", rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Sindikat željezničara nezadovoljan je općenito stanjem u društvima HŽ-a, posebno u HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu. Traže stoga da se pronađe način za modernizaciju HŽ Carga te da se u procesu restrukturiranja osigura redovita isplata plaća radnika. Upozorili su i na loše poslovne rezultate HŽ putničkog prijevoza koji će daljnjim smanjivanjem broj konduktera, ističu, biti još gori. Podršku današnjem prosvjedu dao je i predsjednik NHS-a Krešimir Sever poručivši kako je prodaja Pružne građevine van razuma.

"Prodati tvrtku koja ima posla, koja će imati posla i za buduće vrijeme, prodati je za manje novca nego što će ta ista tvrtka uprihodovati dobiti u sljedeće dvije godine, doista je van razuma. Ali što drugo očekivati od onih koji rasprodaju sve što mogu samo da bi se održali na vlasti još koji dan. Sad smo već došli do razine da se više ne rasprodaje samo hrvatsko zlato i srebro, nego se rasprodaje doslovce i ovo malo zubi što je ostalo hrvatskom narodu", naglasio je Sever.

Hajdaš Dončić: Nema straha za radna mjesta

"Proces privatizacije ide dalje, a radnicima Hrvatskih željeznica su zagarantirana sva prava", poručio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

"Nema straha za radna mjesta. Proces privatizacije pružne građevine ide svojim tokom, to nije osnovna djelatnost HŽ Infrastrukture, dakle, to je isključivo djelatnost koju mora obavljati privatni partner. Privatizacija ide dalje, kao i u slučaju Zračne luke Zagreb. Radnicima će biti garantirana sadašnja prava u nekim narednim godinama", rekao je Hajdaš Dončić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.