Sirijske izbjeglice predstavljaju četvrtinu stanovništva Libanona i trošak od 4,5 milijardi dolara

Foto: Guliver Image / Getty Images

SIRIJSKE izbjeglice, koji danas predstavljaju četvrtinu stanovnika Libanona, tu zemlju stoje 4,5 milijardi dolara godišnje, rekao je u utorak guverner Središnje banke Riad Salame.

"Predmet sirijskih izbjeglica predstavlja breme za Libanon, njegovo gospodarstvo i socijalnu stabilnost", rekao je Salame prigodom 50. obljetnice osnivanja Banke Libanona.

Na temelju istraživanja Svjetske banke on je rekao da "izravan trošak za Libanon iznosi oko milijardu dolara godišnje, a neizravni 3,5 milijardi".

"Iako postoji porast unutrašnje trgovine dolaskom sirijskih izbjeglica, to ne nadoknađuje trošak koji godinama podnosi Libanon" koji je primio više od milijun izbjeglica, precizirao je Salame.

"Međunarodna zajednica želi da Libanon ostavi otvorena vrata za izbjeglice, ali to pitanje treba urediti tako da se olakša breme koje nosi ta zemlja", rekao je.

Nezaposlenost u Libanonu se udvostručila

"Trošak koji predstavljaju te izbjeglice je odgovornost koju Libanon ne bi treba sam nositi", rekao je guverner kojeg je Euromoney više puta proglasio najboljim guvernerom neke Središnje banke na svijetu i na Bliskom Istoku.

U svibnju je Međunarodni monetarni fond (MMF) naveo da se zbog sirijskog sukoba nezaposlenost gotovo udvostručila u Libanonu i sada zahvaća oko 20 posto aktivnog stanovništva i primijetio je da je rast od 2 posto niži od razine rasta prije početka krize.

U lipnju je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Libanon i Jordan i dodao je da je taj sukob od početka krize u ožujku 2011. i ljeta 2013. stajao Libanon više od 7,5 milijardi dolara.

U prosincu je UN pozvao na sakupljanje 6,5 milijardi dolara za žrtve rata u Siriji, ali na konferenciji u Kuvajtu u siječnju je obećano samo 2,3 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.