Slavonci će manje trošiti za blagdane jer je kriza umanjila kućni budžet, ali nekih delicija se neće odreći, pogotovo kada je riječ o vrhunskom siru.
Ljubitelji kozjeg sira koji se proizvodi u kućnoj mini sirani Biserke i Josipa Đurkovića iz Marjančaca posljednjih 15-ak godina naviknuli su se na raznoliku ponudu. Cijena otkupnog mlijeka je niska, a sir kojega sami proizvedu odmah se razgrabi, kaže Josip Đurković.
"Mi radimo finalni proizvod i znači ne ovisimo o velikim gigantima i mljekarama", ističe Đurković.
U ponudi su sir s vlascem, dimljeni, pikant s feferonima, s paprom i bosiljkom, s paprikom i češnjakom, zreli i polutvrdi. Kvalitetom svojih sireva ovi su proizvođači nadaleko pronijeli ne samo ime Valpova i Slavonije nego i Hrvatske.
"Mi naše sireve prodajemo po cijeloj Hrvatskoj. Nije za vjerovati, ali prodajemo čak u Francusku, koja je izmislila sir", otkriva Đurković.
Krajem ove godine oduševili su i međunarodnu ocjenjivačku komisiju i kušače nakon što su svojim sirevima dodali - grožđe i rum. Ova delicija dobila je 11 priznanja, od kojih najviše zlata.