Slučaj Kamensko tri godine kasnije: Nekažnjena simbioza politike, medija i krupnog kapitala

Foto: Facebook, Arhiva

RADNICE Kamenskog danas su ispred svoje uništene tvornice obilježile treću obljetnicu od kada su krenule u štrajk. Tada su još vjerovale u pravdu i istinu nadajući se da će samim upozorenjem hrvatske javnost na svoj problem dio nedaća biti uklonjen. No, prevarile su se.
 
Savršena simbioza
 
Unatoč štrajku, prosvjedima, odlaska u DORH, tonama objavljenih dokumenata u medijima, optužujućih izjava i zgražanja velikog dijela hrvatske javnosti malo se zapravo toga napravilo u otkrivanju istine za Kamensko. Zahvaljujući politici i činjenici da hrvatskom odvjetništvu nedostaje hrabrosti kada treba pokucati na vrata moćnih, slučaj Kamensko ostaje sramotni primjer simbioze krupnog kapitala, medija i aktualne politike na štetu običnih hrvatskih radnica.  
 
Službeno, istraga o tome tko je i zašto uništio tvornicu Kamensko i dalje traje. Neslužbeno, mnogima je i danas trenutno u interesu da istraga nikada ne objavi svoje rezultate. Još u doba HDZ-a, Državno odvjetništvo i policija postigli su dogovor da se mješovita grupa koja radi na istrazi za Kamensko sastaje najmanje jednom tjedno. Štoviše, glavni državni odvjetnik najavljivao je i financijske stručnjake koji će raditi u timu, no od toga nije bilo ništa. Koliko nam je poznato, od  dolaska Kukuriku koalicije na vlast nije održan niti jedan takav sastanak.
 
Optužnice kao dimne zavjese
 
Već odavno oko Kamenskog nema novih informacija, osim ako ne računamo da je hrvatski ministar unutarnjih poslova suočen s medijskom ofenzivom i optužbama za sukob interesa iselio iz stana u vlasništvu Pavićevog EPH-a.   
 
Miroslav Kutle i dalje se krije u Bosni i Hercegovini. Zbog napisa o aferi Kamensko pokrenuo je tužbe. Tvrdi da su mu  povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled. Od nas, koji smo pisali o aferi Kamensko, traži da mu ih vratimo. 
 
"Nije mi bitan novac, bitna je čast", poruka je koja je stigla iz susjedne nam BiH.  
 
Antun Crlenjak, bivši direktor Kamenskog za sada jedini uz Davora Vlajčevića ima posla s državnim odvjetništvom. Naime, protiv njega su podignute dvije optužnice od toga je prva zbog zlouporabe položaja i ovlasti oko dodjeljivanja kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje za nepostojeći projekt kobiljeg mlijeka. Tu je i istraga za ilegalne sistematske preglede gdje se Antunu Crlenjaku, Davoru Vlajčeviću, Petru Tonkoviću, Ivanu Sablji i Damiru Rihtariću stavlja na teret šteta od 14 milijuna kuna. 
 
 
Lake žrtve krize?
 
Za Ninoslava Pavića, jednog od ljudi koji se vezuju uz aferu Kamensko, uzrok propasti tvornice je "kriza koja je došla preko noći". 
 
"Nisu htjeli promjene. Zaduženi i bez pomoći bili su lake žrtve krize" , analiza je Ratka Boškovića koja je objavljena na stranicama Jutarnjeg lista, dok je nepotpisani članak u istom dnevniku objavio izjavu anonimne radnice da bi bila najsretnija da ih je preuzeo baš Pavić.  
 
Pavićev partner u tvrtki "Vilinske poljane" Davor Vlajčević muku muči s optužnicama DORH-a. Bio je više puta u DORH-u i policiji, no njegov partner medijski tajkun koji organizira tajne sastanke s premijerom Zoranom Milanovićem ne spominje se nigdje u spisima.  Pa, podsjetimo što se zapravo dogodilo u Kamenskom. 
 
Što se zapravo dogodilo
 
Ključnu ulogu u razbijanju tvornice imala je tvrtka Dalta, kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. "Nabildanu" Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna. 
 
Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju prošle godine, a Dalta je opet prebačena na Vlajčevića u rujnu prošle godine za 33,6 milijuna kuna. Upravo tog mjeseca Pavić  je preuzeo u suvlasništvo i tvrtku Vilinske poljane od Vlajčevića. Dio novca od te operacije završio je privatnom računu, a dio na računima pet poduzeća koja su potom  dala pozajmicu Kamenskom, kako bi mogla upisati zabilježbu na imovinu tvrtke. U vrijeme dok je Pavić javno poručio da nema veze s agonijom radnica Kamenskog, otkrili smo da je upravo on vlasnik Vilinskih poljana, firme koja je polagala pravo na veliki dio zemljišta tvornice Kamensko. 
 
Josipovićeve rupice
 
Kada je postalo očito da istraga neće dotaknuti Pavića, a ni Ivicu Todoriću iako se mogao pratiti i njegov tijek novca, prosvjednici i radnice Kamenskog pokucali su na vrata glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Radnicima je tada objašnjeno da sve zapinje zbog policije koju je vodio Tomislav Karamarko, a Bajić je tada najavio da će policija i DORH imate sastanke na "tjednoj bazi" u kojima će sudjelovati i financijski stručnjaci. No, sastanaka nije bilo.
 
Umjesto da hrvatska javnost ustraje na odgovorima tko je zapravo uništio Kamensko, a politička klika traži odgovornost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, danas je glavna vijest kada predsjednik Ivo Josipović pred mnogobrojnim je kamerama nezaposlenim radnicama propale tvornice Kamensko u potpori za samopomoć daruje stroj za proizvodnju rupica na odjevnim predmetima. Iako trag priče vodi i do Pantovčaka.
 
Vlada koja obmanjuje
 
Hrvatska Vlada imala je posebnu ulogu. Od ministra policije Ranka Ostojića, koji je živio u unajmljenom stanu Ninoslava Pavića, pa do ureda predsjednika Vlade koji se grubo uključio u priču oko Kamenskog u namjeri da obmane javnost. Sjetimo se uostalom kako su u listopadu prošle godine objavili da je istraga oko Kamenskog - okončana. 
 
"Što se kriminalističkog istraživanja u slučaju Kamensko tiče, ono je - koliko smo informirani - završeno početkom ove godine", tako je naime glasio odgovor iz ureda Vlade Zorana Milanovića. Ta izjava pokazala se apsolutno netočnom i brzo je opovrgnuta. 
 
Istraga i dalje traje, Još jedna obljetnica prolazi ispred kamera gdje će se danas nagurati i dio politike koji je izravno odgovoran za ono što se dogodilo u tvornici u centru Zagrebu. Javnost će sućutno stisnuti "lajk" na Facebooku, a sve će se zaboraviti do neke nove obljetnice. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.