Slučaj Olma: Lozina oslobodio vlasnika uljare, bivšeg suca i ravnatelja APN-a

SUDAC Slavko Lozina oslobodio je danas u Splitu vlasnika uljare Olma Antu Topića, bivšeg makarskog suca Predraga Trutina i bivšeg šefa APN-a Davora Rajčića optužbe za zloporabu i prodaju državnog zemljišta državi. Prema stajalištu sudskog vijeća nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo.

Šteta od osam milijuna kuna

Optuženike su teretili da su državi prodali državno zemljište te tako napravili štetu od 8 milijuna kuna. Slučaj se potezao osam godina, zbog njega se od sudačkog posla oprostio sudac Trutin. Sam je podnio molbu za razrješenje kada se krenulo u raspetljavanje afere.

Osim trojice koja su danas oslobođena, izdvojeni postupak se vodi i protiv bivšeg makarskog tužitelja Rafaela Beroša. Odvojeno mu sude, zbog njegove poodmakle dobi i složenog zdravstvenog stanja.

Lozina predavao radno pravo bivšem sucu kojeg je danas oslobodio

Zbog čega je Lozina oslobodio okrivljene? Prihvaćena je njihova argumentacija po kojoj zemljište nije bilo državno, već vlasništvo Olme. Riječ je o poljoprivrednom terenu, koji je svojedobno prema tada važećim zakonskim odredbama ušao u imovinu tvrtke. Okrivljenici su naveli još nekoliko takvih slučajeva. Lozina im je dao za pravo.

Mala zanimljivost. Dok je Lozina kao mladi diplomirani pravnik predavao u srednjoj školi u Makarskoj radno pravo, među učenicima je bio i budući sudac Trutin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.