Strelovit uspon mladog Pejnovića u HBOR-u: Sin predsjednika DUUDi-ja u tri godine od pripravnika do rukovoditelja

Foto: Facebook

SIN Mladena Pejnovića, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI-ja), 26-godišnji Nikola Pejnović u samo tri godine u HBOR-u je uspio napredovati od pripravnika do rukovoditelja.

Tako strelovit uspon može zahvaliti privatnoj školi u Ukrajini, fakultetu u SAD-u i ljetnoj praksi u nekoliko tvrtki, barem tako objašnjavaju u HBOR-u.

U vrijeme dok je na burzi nekoliko tisuća magistara ekonomije koji bezuspješno pokušavaju pronaći posao, mladom ekonomistu Pejnoviću to je pošlo za rukom odmah po završetku studija.

Pejnović se kao 23-godišnjak zaposlio u HBOR u veljači 2011. godine kada je primljen na mjesto pripravnika u Odjelu dugoročnog financiranja izvoza i turizma, da bi već od siječnja 2014. bio imenovan rukovoditeljem Usklađenosti i međunarodne suradnje.


Mladen Pejnović, Foto: Hina

"Stekao je znanje u Chicagu i Londonu"

Iz Uprave HBOR-a ističu kako je Pejnović tijekom pripravničkog staža, zajedno s ostalim pripravnicima koji su primljeni u tom razdoblju, prošao standardni program interne obuke za stjecanje stručnih znanja i kvalifikacija za daljnji rad u HBOR-u.

Na upit kako je uopće zaposlen u HBOR s 23 godine i na temelju kojeg iskustva je tako brzo napredovao dobili smo sljedeći odgovor.

"Gospodin Pejnović je zaposlen temeljem rezultata selekcijskog postupka, svojih kvalifikacija – stečeno obrazovanje na BA Economics na University of Chicago i MSc European Political Economy na London School of Economics and Political Science (LSE) te praktičnih znanja usvojenih tijekom odrađenih praksi u Deloitte, PBZ Investu i Ericsson Russia".


Na najvećoj svjetskoj poslovnoj mreži LinkedIn u Pejnovićevom profilu možemo vidjeti da je 2005. završio privatnu srednju školu (Kyiv International School, Quality Schools International) u Ukrajini, u vrijeme dok mu je otac Mladen Pejnović, u Ukrajini bio generalni direktor Golden Telekoma, te kasnije prvi zamjenik te iste korporacije u Moskvi.

Nakon završene srednje, Nikola Pejnović odlazi na fakultet u SAD gdje studira ekonomiju na Sveučilištu u Chicagu od 2005. do 2009. godine.

Ljetnim praksama do kvalifikacija za posao

Po završetku studija odlazi u London gdje od 2009. do 2010. pohađa The London School of Economics and Political Science, da bi po završetku poslovne škole u Londonu došao u Zagreb i zaposlio se u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR).

Iako bez iskustva budući da prethodno nije bio zaposlen nigdje, Pejnović je, kako objašnjavaju u HBOR-u, između ostalog primljen na temelju svojih kvalifikacija (privatne škole u Ukrajini i faksa u SAD-u) te "praktičnih znanja usvojenih tijekom odrađenih praksi u Deloitte, PBZ Investu i Ericsson Russia".

Prema LinkedIn profilu, kojeg je izradio Pejnović, on je u razdoblju dok je studirao u Chicagu odrađivao i ljetne prakse. U Ericssonu Rusija je dva mjeseca (lipanj i srpanj 2006.) bio asistent menadžera prodaje za Bjelorusiju, u PBZ Investu je bio pripravnik samo mjesec dana i to u srpnju 2007. kao pomoćnik glavnom analitičaru, dok je kao pripravnik u Deloitteu proveo lipanj i srpanj 2008. na mjestu analitičara u financijskom savjetovanju.

Od ove godine šef  Usklađenosti i međunarodne suradnje

Objašnjavajući njegov poslovni napredak, u HBOR-u kažu kako je Pejnović ondje nakon odrađenog pripravničkog staža, do lipnja 2012. godine radio kao stručni suradnik u Odjelu dugoročnog financiranja izvoza i turizma.

Zatim je imenovan članom radne skupine za provedbu Programa razvoja gospodarstva (srpanj 2012. – prosinca 2013. ), a paralelno je radio kao stručni suradnik za razvoj i unapređenje proizvoda i usluga (srpanj 2012. – prosinca 2013.).

"Gospodin Pejnović trenutno je zaposlen na radnom mjestu rukovoditelja Usklađenosti i međunarodne suradnje", stoji u odgovoru Ive Božović iz Ureda Uprave HBOR-a.

Na upit kako komentira strelovit uspon sina Mladena Pejnovića, predsjednica Transparency Internationala Hrvatske, Davorka Budimir za Index je rekla da sve institucije i tvrtke povezane s državom moraju djelovati posve transparentno te da u slučaju HBOR-a to, među ostalim, podrazumijeva transparentnost svih natječaja - od onih za dodjelu kredita do onih za primanje u radni odnos.

THI: Strahujemo od netransparentnosti u HBOR-u

"Budući da HBOR još uvijek nije javno objavio popis korisnika svojih kredita i uvjeta pod kojima su dobiveni, strahujemo od netransparentnosti i u drugim natječajima. Ako je Nikola Pejnović zaposlen iz nepotizma, a ne zbog svoje stručnosti, on zajedno s onima koji su ga zaposlili, treba snositi posljedice", rekla je Budimir smatrajući kako slučaj Nikole Pejnovića treba detaljno istražiti.

Predsjednika Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimira Severa zapošljavanje i uspon Nikole Pejnovića u HBOR-u nimalo ne čudi.

"Vladajući su već odavno uklonili ljestvicu svog ponašanja. Svojevremeno je Milanović, u slučaju Holy govorio kako neće dopustiti nepotizam i sukobe interesa, ali u posljednje dvije godine vlada je na gotovo sve pozicije u državnim tvrtkama zaposlila svoje ljude, a to isto su svojim prethodnicima spočitavali", rekao je Sever.

Dodao je kako živi za vrijeme kad će takvo ponašanje svih na vlasti prestati.

"Pitanje sposobnosti izmiče podobnosti što je krajnje neprihvatljivo", zaključio je Sever.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.