Sudac Kolakušić zaustavio Predstečajnu nagodbu za EPH Magazine

Foto:Radio Student
 
MISLAV KOLAKUŠIĆ, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, srušio je predstečajnu nagodbu firme EPH Magazini, koja je dio koncerna Europapress holding Ninoslava Pavića, izdavača Jutarnjeg lista i niza drugih tiskovina. Firma EPH Magazini, inače izdavač marginalnijih EPH izdanja poput časopisa "Teen" i "OK", ovu odluku može osporavati u žalbenom postupku, a ukoliko joj to ne uspije, završit će u stečaju.
 
Ova odluka mogla bi imati dalekosežne posljedice i za sve ostale Pavićeve firme koje su zatražile predstečajnu nagodbu. Naime, u svim predstečajnim nagodbama firmi iz koncerna EPH pojavljuju se ista potraživanja banaka koje su Pavića kreditirale. Jedan te isti dug zapravo je evidentiran u više različitih predstečajnih postupaka, što je bankama omogućilo da osiguraju većinu glasova u svim predstečajnim nagodbama Pavićevih firmi. Ukoliko će se Kolakušićeva odluka dosljedno primjenjivati, srušiti bi trebalo i predstečajne nagodbe firmi EPH Media, Gloria grupa i Media Nexus, koje su već sklopljene pred nadležnim sudovima.

Različite brojke
 
"Uvidom u spis ispada da su potraživanja u 24 puta većem iznosu od potraživanja koja je dužnik naveo u prijedlogu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe", stoji u obrazloženju. Naime, EPH Magazini naveli su 2013. godine da imaju obveze od 15,3 milijuna kuna, u planu restrukturiranja stoji 13,3 milijuna kuna, a prema Nagodbenom vijeću Fine iznos je 377 milijuna kuna obveza.
 
Tzv. mali vjerovnici (a zapravo prema Kolakušićevom tumačenju jedini stvarni vjerovnici) su tako u potpunosti izgubili pravo glasa, te mogu samo gledati kako se njihova potraživanja otpisuju bez da ih se išta pita. 
 
Kako je dug od srpnja do rujna narastao za 364 milijuna kuna?
 
U obrazloženju svoje odluke, objavljene na internetskim stranicama Fine, sudac Kolakušić piše da je prijedlog za predstečajnu nagodbu EPH Magazina odbio zbog de facto fiktivnih potraživanja. Kada je firma EPH Magazini u svibnju prošle godine zatražila predstečajnu nagodbu, prijavila je dugovanja u iznosu od 15.399.295 kuna. U planu restrukturiranja koji datira iz 22. srpnja prošle godine, navedeno je da je firma EPH Magazini dužna 13.335.971 kuna. No, Fina je u svom rješenju iz 17. rujna prošle godine firmi EPH Magazini priznala čak 24 puta veća dugovanja - u iznosu od vrtoglavih 377.506.367,47 kuna. 
 
Kako je moguće da je dug firme EPH Magazini u samo par mjeseci porastao sa 13,3 na 377,5 milijuna kuna? Sudac Kolakušić smatra da nije moguće. Prema obrazloženju u kojem Kolakušić odbija predstečajnu nagodbu EPH Magazina, a na koje se Pavićeva firma može žaliti u roku od osam dana, stvarna su samo ona potraživanja navedena u planu restrukturiranja.
 
Sva ostala potraživanja, njih čak 96 posto odnosno 361.220.039,32 kune, predstavljaju dug prema financijskim institucijama. Taj dug evidentiran je po osnovi sudužništva i jamstava i zapravo se radi o dugu kojeg prema bankama ima krovna kompanija Pavićevog medijskog koncerna Europapress holding d.o.o., tumači Kolakušić u svom obrazloženju.
 
Stalno iste banke sa stalno istim potraživanjima
 
Sudac Kolakušić u obrazloženju dalje navodi da se Zagrebačka banka i Hypo Leasing Kroatien s identičnim potraživanjima pojavljuju u nekoliko predstečajnih nagodbi Pavićevih firmi. Zagrebačka banka tako od firmi EPH Media, Gloria grupa, Media Nexus i EPH Magazini potražuje identičnih 121 milijuna kuna. Hypo Leasing, pak, od firmi Gloria grupa, Media Nexus i EPH Magazini potražuje 82,7 milijuna kuna, a od firme EPH Media 157,4 milijuna kuna.
 
To čak nije ni jedini razlog zbog kojeg je Kolakušić odlučio odbiti predstečajnu nagodbu firme EPH Magazini. Naime, sporna potraživanja financijskih institucija u iznosu od 361,2 milijuna kuna koja je Fina priznala, nisu nastala do otvaranja postupka predstečajne nagodbe. Time su, prema Kolakušiću, povrijeđene odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama.
 
Prihvaćanje ovakve predstečajne nagodbe stoga bi bilo, smatra Kolakušić, u suprotnosti ne samo sa važećim zakonima, već i sa Ustavom RH, kao i javnim moralom građana. Kolakušić na nekoliko mjesta u obrazloženju naglašava kako Ustav RH izričito propisuje da su svi građani Hrvatske pred zakonom jednaki, te da svi poduzetnici moraju imati jednak pravni položaj na tržištu. Prihvaćanje nagodbe firme EPH Magazini značilo bi, prema Kolakušiću, da se određenim interesnim grupacijama omogućava povlašteni položaj na tržištu nauštrb tzv. malih (a zapravo stvarnih) vjerovnika Pavićeve firme.

> EPH: Odluka suca Kolakušića ni na koji način neće utjecati na pravomoćnost predstečajne nagodbe grupe EPH

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.