Šveđani na putu prema ukidanju novčanica: Većinom se plaća karticama i sms porukama

ŠVEDSKA je bila prva europska zemlja koja je uvela papirnati novac. Bilo je to davne 1661. godine. Sad ponovo planiraju biti prvi - u ukidanju istog. Razlog tome je činjenica da radi tehnološkog napretka postoje puno praktičniji načini plaćanja - jednostavnije je provući karticu negoli petljati s novčanicama i kovanicama.

Prvi korak prema digitalizaciji plaćanja uveden je kroz javni prijevoz - ili se koriste prepaid kartice ili ga se plaća sms porukama. Sve je više onih koji ne prihvaćaju plaćanje u gotovini, a već postoje i neke poslovnice banaka u kojima transakcije možete vršiti isključivo elektroničkim putem - više ne posluju s novčanicama.

Kako prenosi Associated Press, takva modernizacija najviše problema stvara osobama starije životne dobi, posebice s ruralnih područja, koji nisu navikli na kreditne kartice i moderne oblike plaćanja.

Prema službenim podacima, u Švedskoj se svega tri posto transakcija odvija uz pomoć gotovine. Usporedbe radi taj se postotak u eurozoni kreće oko prosječnih devet posto, a u SAD-u oko sedam posto. Kao prednost smanjenja poslovanja gotovinom Šveđani ističu pad kriminala - broj pljački banaka se sa 110 u 2008. godini smanjio na 16 u 2011. godini što je najmanje u posljednjih 30 godina, otkako se vodi evidencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.