Šveđani u lovu na rusku podmornicu

Foto:US Gov (Wikipedija)

PROTUOBAVJEŠTAJNOJ operaciji u štokholmskom arhipelagu je prethodio poziv za pomoć upućen na ruskom jeziku, potvrdili su u subotu neimenovani izvori za novine Svenska Dagbladet.

Poruku je presrela Nacionalna obrana za radio (Försvarets radioanstalt, FRA) dan prije nego što je švedska vojska započela operaciju zbog "sumnje na strane podvodne aktivnosti".

> Švedska vojska u protuobavještajnoj operaciji zbog "podvodne prijetnje"


Prema pisanju Dagbladeta, poziv za pomoć je upućen na specijalnoj frekvenciji koju Rusi koriste u izvanrednim slučajevima. Zabilježena je komunikacija između odašiljača u arhipelagu i prijemnika u Kalinjingradu, koja sugerira da se u švedskom podmorju nalazi ruska podmornica u nevolji.

Prva komunikacija je otkrivena oko podneva u petak 17. listopada, nakon čega je navečer, uslijedila još jedna, šifrirana, koja je vojsci omogućila da ugrubo odredi poziciju odašiljača i prijemnika.

Navedenu informaciju je potvrdilo nekoliko osoba upoznatih s tekućim aktivnostima vojske, iako nema službene potvrde da se u švedskim teritorijalnim vodama nalazi oštećena ruska podmornica.

"Mi se sada fokusiramo na utvrđivanje radi li se o stranoj podvodnoj aktivnosti ili ne," ponovio je jedan od neimenovanih izvora za Svenska Dagbladet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.