Svi igraju na pad: Španjolska i Italija zabranile short-selling

Foto:

ŠPANJOLSKI i talijanski financijski regulatori jučer su zabranili short-selling, odnosno kratku prodaju financijskih papira, nakon što su tržišta naglo potonula zbog straha da bi Španjolska mogla trebati sveobuhvatni državni bailout.

Short-selling označava špekulativnu operaciju koja se provodi u očekivanju pada cijene vrijednosnih papira. Investitor posuđuje dionice ili druge vrijednosne papire od brokera i prodaje ih kako bi ih otkupio prema očekivanom padu njihovih cijena i, nakon što ih vrati brokeru, zaradio na padu cijena vrijednosnih papira.

"Gola" kratka prodaja podrazumijeva situaciju u kojoj investitor prodaje financijske instrumente koje još nije ni posudio. Analitičari su nerijetko prstom pokazivali upravo na takve manevre kao uzroke nestabilnosti na burzama, pogotovo u trenucima kada je izvjesno da "kola idu nizbrdo".

Europski indeksi u crvenom

"Situacija ekstremne prevrtljivosti na europskim burzama mogla bi omesti njihovo normalno funkcioniranje i aktivnosti", poručio je španjolski regulator u izjavi za javnost. Španjolska je kratku prodaju zabranila na tri mjeseca, ali zabrana se može skratiti ili produžiti bude li potrebe. Italija je samo privremeno uvela zabranu kratke prodaje, zasad do kraja tjedna.

Jučer je sredinom dana španjolski indeks Ibex pao za tri posto, a valja imati na umu kako je u petak potonuo čak šest posto. Talijanski FTSE MIB pao je oko 4 posto, a i ostali europski indeksi bili su pod pritiskom. Euro je također na najnižim razinama u zadnjih nekoliko godina.

Valja imati na umu kako je Španjolska tek u veljači ove godine i skinula zabranu kratke prodaje, koja je uvedena u kolovozu prošle godine kada je došlo do velikih burzovnih previranja zbog stanja u Grčkoj.


Španjolski problemi puno dublji od burzovnih malverzacija

Čini se kako se danas situacija ponavlja, samo je u fokusu problema ovog puta Španjolska. Njeni troškovi zaduživanja neumoljivo rastu, a panika i nepovjerenje koji se stvaraju na tržištu samo raspiruju tu vatru. Iako mnogi tvrde kako short-selling služi kao zaštita od rizika, jasno je kako ono nema neku posebnu svrhu osim čiste špekulacije u potrazi za brzim profitom. Kojeg donosi isključivo pad tržišta.

Španjolci i Talijani se nadaju da će na ovaj način barem malo smanjiti negativnost na tržištu, odnosno "poboljšati atmosferu" na burzama. Međutim, jasno je kako su njihovi problemi puno dublji pa je pitanje koliki će biti stvarni utjecaj ove zabrane. Istovremeno se proširila glasina kako je nakon Valencije i regija Murcia zatražila financijsku pomoć od središnje vlasti, što je ponovno oglasilo znak na uzbunu u Španjolskoj. Rješenja na vidiku nema i bailout se čini kao sve izglednija opcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.