Svjetski je dan srca: "Idemo promijeniti svoj stil življenja!"

SVJETSKI je dan srca koji se i ove godine obilježava pod geslom 'Jedan svijet, jedan dom, jedno srce'. Tim povodom u dvadeset i pet gradova diljem Hrvatske održane su brojne javnozdravstvene i edukativne akcije s ciljem unapređenja srčanožilnog zdravlja kod građana.

Svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana je bolešću srca i krvožilnog sustava, a od tih bolesti u svijetu godišnje umire 17 milijuna ljudi. Te brojke jasno pokazuju koliko je briga o zdravlju srca važna. Upravo geslom 'Jedan svijet, jedan dom jedno srce' , Svjetska kardiološka federacija želi upozoriti da su dom i obitelj najbolje mjesto za usvajanje zdravih životnih navika, koje uvelike smanjuju rizik od obolijevanja od tih bolesti.

"Idemo promijeniti svoj stil življenja, idemo manje visiti za kompjuterom, idemo se kretati, idemo zdravo jesti koliko možemo u današnje vrijeme zdravo jesti, šetat ćemo, nećemo otići u kafić i nećemo potrošiti novace, tu ćemo i uštedjeti i ako prestanemo pušiti, uštedjet ćemo i na cigaretama", kaže predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara Ana Ljubas.

Srčanožilne bolesti izazivaju 29 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu, što ih čini 'svjetskim ubojicom broj jedan', no srećom spadaju u one bolesti koje se mogu izuzetno dobro prevenirati, otklanjanjem glavnih čimbenika rizika kao što su pušenje, prekomjeran unos alkohola i soli, nepravilna prehrana i tjelesna neaktivnost.

"Vrlo je dobro poznato da oni koji žive na takav, nazovimo ga preventivni način, neće samo smanjiti šansu da obole od bolesti srca i krvnih žila, nego će recimo smanjiti šansu oboljenja od niza drugih degenerativnih bolesti, ali i zloćudnih bolesti", poručuje predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, Davor Miličić.

Iako je uvriježeno mišljenje kako bolesti srca uglavnom pogađaju stariju, uglavnom mušku populaciju, činjenica je da je i mlađa populacija zbog stresnog i ubrzanog načina života isto tako pogođena i to podjednako oba spola. Stoga, liječnici savjetuju: budite odgovorni prema svom zdravlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.