U Ini zarađuju 130 tisuća kuna mjesečno, a ne rade ništa

HRVATSKI članovi Uprave Ine primaju plaću od 130 tisuća kuna bruto, a ne rade ništa! Davor Mayer to je sasvim otvoreno priznao na suđenju Ivi Sanaderu. Ne postoje razlozi da sumnjamo u njegov iskaz; na kraju krajeva, lažno svjedočenje je kazneno djelo.

> Ekskluzivno: Članovi Uprave Ine povećali si bruto plaće sa 62 na 130 tisuća kuna!

> Na suđenju Sanaderu rasprava o Indexovoj ekskluzivi: "Uprava Ine nije toliko bahata da bi tražila veće plaće"

Da bi zaradili plaću koju prosječan hrvatski radnik ne može niti sanjati, članovi Uprave Ine koje hrvatska vlada imenuje da bi štitili hrvatske interese, moraju se samo pojavljivati na sjednicama. Ništa drugo. Odluke ne mogu donositi jer su sva upravljačka prava, kaže Mayer, prebačena na Mađare.

Za pojavljivanje na radnom mjestu - 130 tisuća kuna mjesečno

Operativno Inu, prema Mayerovu svjedočenju, vodi predsjednik Uprave Zsoltan Aldott. Ovaj mađarski menadžer u Ini se, kaže Mayer, ponaša kao generalni direktor i sve radi na svoju ruku, odnosno shodno savjetima odbora izvršnih direktora. Na hrvatskim članovima Uprave je samo da kimaju glavom, ili da eventualno ulože kakvu primjedbu koja ionako neće biti uzeta u obzir jer u Upravi zadnju riječ imaju Mađari.

Samo njihovo pojavljivanje na radnom mjestu, dakle, mjesečno vrijedi 130 kuna bruto. Plus brojne povlastice, poput službenog automobila i kartice za reprezentativne troškove. Donedavno su, doduše, bili nešto skromniji: mjesečna plaća im je iznosila "samo" 62 tisuće kuna bruto.

Uvrijeđeni "sićom" od 62 tisuće kuna mjesečno

Takva plaća, međutim, nije bila dovoljna hrvatskim članovima Uprave Ine. Štoviše, iz Mayerova svjedočenja može se zaključiti kako je "bijednih" 62 tisuće kuna mjesečno vrijeđalo njihovo ljudsko dostojanstvo. Jer, izvršni direktori, koji doista kreiraju Ininu poslovnu politiku, zarađivali su više.

"Nismo tražili da nam se plaće povećaju, tražili smo da se usklade s plaćama izvršnih direktora", objašnjavao je Mayer pokušavajući demantirati Indexove navode. Pristali bi, kazao je Mayer, čak i na to da se izvršnim direktorima plaće smanje, a da se Upravi ne diraju. Ova konstatacija uspjela je nasmijati čak i suca Ivana Turudića.

Koje je to "neistine" Mayer demantirao?

Iako je napao Index zbog iznošenja neistinitih informacija, Mayer nije demantirao da su plaće hrvatskim članovima Uprave drastično povećane. Kazao je tek da više ne primaju naknadu za parking ("to je bilo prošle godine") i da nemaju bonuse.

Istovremeno, Mayer je potvrdio Indexove tvrdnje da mađarski članovi Uprave ne dijele povlastice hrvatskih članova. Njih Ina, naime, uopće ne plaća. Naime, politika je MOL-a da se ne mogu dobivati dvije plaće unutar iste kuće, a mađarski članovi Uprave su zaposlenici MOL-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.