U Rijeci novi autobusi na stlačeni prirodni plin: Manje zagađenja i manje troškova

Foto: Davor Žunić/Cropix

NOVI autobusi na stlačeni prirodni plin od danas prometuju na gradskim linijama u Rijeci.

KD Autotrolej danas je pustio u promet 12 novih autobusa, deset solo i dva minibusa koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin. U sljedećih nekoliko dana u Rijeku će stići još jedan solo autobus i osam minibuseva. Cijena nabavke 21. vozila je 25 milijuna kuna.

Istodobno s puštanjem u promet novih autobusa svečano je otvorena i Energova punionica prirodnog plina u Baračevoj ulici. Ovo je prva takva punionica u Hrvatskoj jer zadovoljava europske kriterije i imat će karakter javne punionice, dakle svi oni koji voze automobile na stlačeni prirodni plin moći će jE koristiti. Gradonačelnik Vojko Obersnel ističe još neke prednosti.

Manje zagađenja i manje potrošnje

"S puštanjem u pogon ovih autobusa, mi ćemo godišnje smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 250 tona, a zbog cijene stlačenog prirodnog plina i potrošnje ovih autobusa, smanjiti troškove koji se tiču goriva, otprilike za jednu trećinu u odnosu na dizelsko gorivo", istaknuo je Obersnel.

Dva minibusa koja su danas puštena u promet zasigurno će podići standard javnog gradskog prijevoza, rekao je direktor Autotroleja Željko Smojver.

"Opremljena su, osim rampom za invalide, klima-uređajima i bit će pušteni u promet na jednoj novoj liniji koja će povezivati neke nove punktove", rekao je Smojver.

Nova linija 100 prolazit će dijelovima centra grada kojima dosad nisu prometovala vozila javnog gradskog prijevoza, poput Ciottine, Barčićeve ili ulice Frana Kurelca. Prošetate li centrom vidjet ćete pet novih autobusnih stajališta, a vožnja novom linijom za sve korisnike bit će besplatna tjedan dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.