U Srbiji izbjegnuta nuklearna katastrofa?

KRAJEM veljače se u Institutu "Vinča" u Srbiji poslije poplave izlilo od 300 do 400 litara vode iz podruma u kojem je bio uskladišten uranski "žuti kolač", piše srpska Politika.

Objašnjavaju da je "žuti kolač" samljeveni uran pripremljen za obogaćivanje i daljnje korištenje u nuklearnom reaktoru. Do danas se srpski stručnjaci nisu dogovorili je li nakon tog incidenta izmjereno povećano zračenje. Politika piše da je prema jednom mjerenju zračenje bilo povišeno, dok po drugom nije.

Zračenje tisuću puta veće nego u pitkoj vodi?

U izvještaju o provjeri vode iz podzemnog skladišta, koji su napravili Nuklearni objekti Srbije, stoji kako nije zabilježeno zračenje, dok u priopćenju Laboratorija za zaštitu od zračenja piše da je zračenje bilo tisuću puta veće od onog u pitkoj vodi.


U Institutu je zavladala panika, a neke trudnice su prestale dolaziti na posao. Na zahtjev zaposlenih u Laboratoriju za materijale, gdje se dogodio nemili događaj, je sazvan sastanak na koji je pozvan i generalni direktor Jovan Nedjeljković. Na tom sastanku su se spominjale mnoge organizacijski nedostaci koje su stare i do četiri desetljeća. Zaključke na kraju nitko nije objavio.

"Žuti kolač" smješten u Institut prije 40 godina

Nakon dva tjedna od incidenta je tek zasjedao Upravni odbor Instituta za nuklearne znanosti "Vinča" te su naredili generalnom direktoru da u roku dva mjeseca ispuni sve predložene mjere zaštite i pripremi plan za uklanjanje izvora ionizirajućeg zračenja, nuklearnog materijala i radioaktivnog otpada. U roku dva dana je morao nadležne institucije izvijestiti u kakvom je stanju zgrade 14 u kojoj je materijal bio smješten.

"Žuti kolač" je ostao tamo još od prije 40 godina kada je započeo, takozvani drugi nuklearni program kojim se trebalo ovladati korištenjem nuklearne energije u Jugoslaviji. Nakon svega ostaje otvoreno pitanje jesmo li na našim prostorima prije nekoliko tjedana mogli svjedočiti katastrofa tipa Černobila ili Fukušime.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.