U Srbiji otkrivene značajne rezerve zlata!

Foto: Orezone

MINISTAR prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, Milan Bačević izjavio je jučer da su otkrivene značajne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini i da se mnoge strane tvrtke zainteresirane za geološka istraživanja u Srbiji, javlja Tanjug.

U prethodnih godinu dana Ministarstvo je izdalo ukupno 51 odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina i 78 odobrenja za hidrogeološka istraživanja, rekao je Bačević u Klubu zastupnika, gdje se sastao s predstavnicima rudara, povodom obilježavanja Dana rudara, 6. kolovoza.
 
Najveći interes, prema njegovim riječima, bio je za istraživanje zlata, litija i bora, bakra i pratećih metala, a financijska ulaganja u geološka istraživanja iznosila su 6,6 milijuna eura.
 
Ministar je istaknuo da država nije odustala od razvojne politike da rudarstvo podigne na noge, s obzirom na to da samo od te gospodarske grane Srbija može imati značajne prihode. Bačević je ocijenio da država nema pravo propustiti tako veliku razvojnu šansu kakvu ima u području rudarstva.
 
Bačević je podsjetio da je izrađen novi nacrt Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa bolju klimu za ulaganja u Srbiju, dodajući da, također, ima mnogo stranih kompanija koje su zainteresirane za sklapanje strateškog partnerstva.
 
Uskoro sporazum o geološkim istraživanjima s Kinezima
 
Država Srbija uskoro će potpisati sporazum o geološkim istraživanjima s kineskom državnom kompanijom Bitek, najavio je jučer ministar rudarstva Milan Bačević, nakon sastanka s predstavnicima te tvrtke.
 
Tvrtka Bitek Resources iz Pekinga, čiji je osnivač državni geološki institut Kine, već nekoliko godina je prisutna u Srbiji preko kompanija Rio Tinto i tvrtke Avala Resource.
 
Bačević je pojasnio da je u pitanju suradnja "koja ne proizvodi obveze, već znanstvena i tehnološka suradnja" između Geološkog zavoda Srbije i Geološkog instituta Kine.
 
Sličan sporazum Srbija je potpisala prije dvadesetak dana u Belorusiiji s njihovim Geološkim zavodom koji ima "sjajnu opremu", rekao je ministar.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.