U Ukrajini Dan žalosti i prosvjed zbog pogibije 49 vojnika: Napadnuto rusko veleposlanstvo u Kijevu

Video: YouTube (Associated Press)

ZBOG pogibije 49 ukrajinskih vojnika, nakon što su u petak proruske snage oborile transporter "Iljušin-76" kod Luganska, u Ukrajini je danas Dan žalosti.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio je današnji dan Danom žalosti i istodobno naredio sazivanje Savjeta za nacionalnu sigurnost i obranu zbog najnovijih događanja na istoku zemlje. "49 poginulih vojnika veliki je gubitak ne samo za njihove obitelji već i za čitavu zemlju", priopćio je Porošenko koji od Savjeta očekuje izvještaj, a od mjerodavnih kazne "za ovaj akt terorizma".

Jučer su u Kijevu prosvjedovali Ukrajinci koji su na ruskom veleposlanstvu potrgali zastavu nakon objave o pogibiji vojnika. "Fašisti", uzvikivala je ljutita gomila koja je na veleposlanstvo bacila molotovljev koktel, a zgradu su gađali i jajima.

Ukrajinska policija nije reagirala, a osuda njihovog ponašanja stigla je od Rusije budući da su razbijeni i prozori. Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova priopćeno je kako je izostanak reakcije policije "kršenje ukrajinskih međunarodnih obveza", prenosi B92. SAD su osudile napad na rusko veleposlanstvo i pozvale ukrajinske vlasti da poštuju Bečku konvenciju.

Fabius i Lavrov razgovarali o krizi u Ukrajini

Francuska se zauzima za prekid vatre u Ukrajini i osuđuje prosvjede protiv ruskog veleposlanstva u Kijevu, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, nakon telefonskog razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.


"Istaknuo sam da treba stvoriti uvjete za prekid vatre jer je situacija na istoku zemlje jako nestabilna", navodi Fabius u priopćenju objavljenom nakon razgovora, izražavajući zabrinutost zbog prisustva jakih vojnih snaga na terenu. "Francuska žali i osuđuje prosvjede u kojima je oštećeno rusko veleposlanstvo u Kijevu", dodaje.

Dvojica ministara dogovorili su se da će "ostati u kontaktu kako bi se situacija smirila i postigao prekid vatre".

NATO priprema mjere za pomoć Ukrajini

NATO priprema mjere koje bi trebale pomoći Ukrajini da se obrani od Rusije i mora se prilagoditi činjenici da ga Moskva sada smatra protivnikom, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Kijev okrivljuje Moskvu za separatističku pobunu na istoku Ukrajine, gdje su u subotu pale nove žrtve nakon što su proruski separatisti oborili ukrajinski vojni transportni zrakoplov koji je slijetao u Luhansk. Poginulo je 40 vojnika i devetero članova posade.

NATO je jasno dao do znanja da se ne namjerava vojno upletati u tu krizu, ali je poslao borbene zrakoplove i brodove u istočnu Europu, a Rasmussen je kazao da razmatra i dugoročne mjere kako bi zaštitio svoje saveznike.


"Moramo se prilagoditi činjenici da nas Rusija sada smatra protivnikom", kazao je za El Pais.

Rasmussen je kazao da NATO priprema paket pomoći Ukrajini, koji će predstaviti ministrima vanjskih poslova država članica potkraj mjeseca, a koji će uključivati pomoć u reformi ukrajinskog obrambenog sektora i modernizaciji oružanih snaga.

Ukrajina je od NATO-a zatražila pomoć u komunikacijama, obuci i oružju. No bilo kakva potpora NATO-a vjerojatno će biti u obliku savjeta a ne opreme.

Dužnosnici NATO-a kazali su da Savez nema oružja koje bi mogao poslati te da odluke o slanju oružja Ukrajini mogu donijeti samo države članice same.

Paket pomoći mogao bi ipak olakšati sudjelovanje Ukrajine u zajedničkim vježbama, a Rasmussen nije isključio mogućnost da neka članica NATO-a sudjeluje u vježbama na ukrajinskom teritoriju.

Lavrov rekao da su prosvjedici željeli krvoproliće

Prosvjednici okupljeni u subotu ispred veleposlanstva Rusije u Kijevu su željeli krvoproliće, rekao je u nedjelju ruski ministar vanjskih poslova Segrej Lavrov.

"Naši diplomati misle da je cilj napadača bilo preuzimanje veleposlanstva. Postoje razlozi za pretpostavke da su željeli da poteče krv", rekao je šef ruske diplomacije, prenose novinske agencije.


Tijekom prosvjeda na kojima se okupilo više stotina ljudi, ruska zastava je poderana i bačen je jedan molotovljev koktel. Prosvjednici s transparentima "Rusija ubojica" su bacali jaja i kamenje i prevrtali diplomatska vozila.

Lavrov je rekao da je Moskva službeno prosvjedovala Kijevu zbog tih nereda.

"U vezi nereda koje su organizirali huligani s neonacističkim sloganima, službena nota je poslana ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine kojom se zahtijeva da se odgovorni pronađu i kazne", rekao je.

Ministar je također kritizirao izjave svog ukrajinskog kolege Andija Deščice, snimljenog u razbješnjeloj masi koju poziva na mirne prosvjede dok je ponavljao slogan koji je postao popularan u Ukrajini "Putin je kreten".

Lavrov je naglasio da ne zna kako će biti moguć daljni rad s ministrom Deščicom.

Policija Kijeva je objavila u nedjelju da je uhitila trojicu prosvjednika koji su sudjelovali u incidentima.

Više ruskih parlamentaraca pozvalo je u nedjelju Ukrajinu da smijeni šefa diplomacije Andrija Deščicu zbog pogrdnih riječi koje je koristio govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.