U odnosu na srpanj prošle godine, neke namirnice skuplje i 80 posto!

Ilustracija: Goran Šebelić/Cropix

PREMDA je na mjesečnoj razini došlo do smirivanja divljanja cijena, nažalost situacija na razini godine je najgora do sada. Naime, kako piše portal Supermarketi.info, opet je došlo do postavljanja negativnog rekorda. Broj zabilježenih trendova poskupljenja je 79, a pojeftinjenja samo 1.

Dakle, srpanj prošle godine bio je puno jeftiniji nego srpanj ove godine. U odnosu na prošli mjesec, u supermarketima su jeftiniji artikli sezonskog voća i povrća, dok su agrumi i badem skuplji.

Na godišnjoj razini najupečatljivija poskupljenja pogodila su poriluk, mrkvu, glatko i oštro brašno, jaja i kivi. Svi navedeni artikli u odnosu na srpanj prošle godine skuplji su od 40 posto do preko 80 posto. Kupus je, primjerice, skuplji za čak 80,95 posto!

Ovaj mjesec dominantni su trendovi pojeftinjenja sezonskog voća i povrća pri čemu se najviše ističe paprika babura koja je u odnosu na lipanj, u prosjeku jeftinija za čak 64,86 posto. Jaki trend pojeftinjenja pokazuju i tikvice koje su u prosjeku jeftinije za 61,58 posto, te rajčica (41,81 posto) i zeleni kupus (33,37 posto). Od poskupljenja najznačajnije je ono naranče (u prosjeku 24,38 posto), te kivija (30,46 posto).

Podatak da su samo svježi krastavci jeftiniji oko 30 posto u odnosu na srpanj prošle godine, doista izgleda potpuno nebitno u ovoj gomili trendova poskupljenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.