Uhapšen bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu s plaćom od 48 tisuća kuna!

Foto: H-alter.org

SPLITSKA policija uhapsila je Borisa Buklijaša, člana Državnog sudbenog vijeća (DSV). Terete ga za zloporabu položaja iz doba dok je bio dekan Pravnog fakulteta u Splitu te štetu od milijun i pol kuna. 

Odale ga snimke video kamera na autoputu

Policija je zaključila da je Buklijaš nanio i štetu DSV-u u visini od 110 tisuća kuna, i to lažiranim putnim nalozima. Službena putovanja za fakultet su također sporna. Buklijaš ih je naplatio uz tvrdnju da je na putovanja išao osobnim automobilom, no čini se postoje snimci video kamera sa autoputa na kojima se vidi kako vozi službeno vozilo fakulteta.

Fakultet nabavio skupocjeni Land Cruiser, samo za što?

Sporan je terenac Toyota Land Cruiser koji je nabavljen za fakultet, no tamo ga nitko nije vidio. Buklijaš je kazao medijima da je terenac nabavljen jer je Fakultet raspolagao tek s nekakvom Mazdom koja je prešla veći broj kilometara i nije navodno bila u najboljem stanju. 

Kako se oko nabavke skupog terenca podiglo dosta prašine na Fakultetu, Buklijaš je kazao da su ga ubrzano isplatili putem operativnog lizinga. U svakom slučaju, nasljednik na mjestu dekana terenca nije dobio. Koliko je poznato, vozilo je završilo kod građevinskog poduzetnika koji je za vrijeme Buklijaševog mandata izvodio radove na fakultetu.

Zna se da je Buklijaš strastveni lovac i da ima kuću u Zavojanima. Je li Land Cruiser služio za odlaske u lov?

Sporna i plaća od 48 tisuća kuna

Policija je, kako neslužbeno doznajemo, u štetu uvrstila i Buklijaševu plaću od 48 tisuća kuna. Navodnu mu je plaća bila dvostruko veća od uobičajene plaće dekana Pravnog fakulteta u Splitu. 

Tijekom popodneva očekuje se Buklijaševo privođenje na ispitivanje u Državno odvjetništvo.

Predsjednik DSV: Meni ništa nije poznato

Predsjednik DSV-a, sudac Ranko Marijan, za Index je izjavio kako mu ništa oko uhićenja Borisa Buklijaša nije poznato.

"Ne znam ništa, nije sudac pa nema imunitet. Mene ništa nisu morali pitati, a koliko mi je poznato, ništa nije ni traženo od nekakve dokumentacije. Nisam dobio nikakvu obavijest o uhićenju", kazao nam je Marijan.

Buklijaš je, inače, "stari" član DSV-a, tj. dočekao je Marijana u Vijeću pa se inkriminacije očito  odnose na razdoblje prije njegovog predsjedanja Sudbenim vijećem.

Dok nema potvrđene optužnice, nema ni suspenzije: Član DSV-a bez obzira na privođenje

Inače, unatoč privođenju, Buklijaš i dalje može nesmetano sudjelovati u radu DSV-a. Suspenzija se pokreće tek ako je poduzet kazneni progon za djela koja se kažnjavaju s više od pet godina zatvora. Kako po novom Kaznenom zakonu, početak kaznenog progona predstavlja potvrđena, tj, pravomoćna optužnica, dok god se to eventualno ne dogodi, Buklijaš i dalje može biti član DSV-a.

Osveta zbog zaposlenja kćeri prorektora Bolanče, još jednog dekana Pravnog fakulteta pod istragom policije?

Zanimljivo je da je Buklijaš prije mjesec dana opovrgao navode anonimne kaznene prijave koja je rezultirala uhićenjem i privođenjem. Tada se požalio da mu se svete jer je zaposlio kćer kolege prorektora i bivšeg dekana Pravnog fakulteta Dragana Bolanče, koji se, inače, također nalazi pod istragom policije zbog prevelikih troškova reprezentacije, ručkova i večera, parfema i kravata koje su se kupovale na račun fakulteta.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.