Uhićenje Nasera Orića: Pozivi na prosvjede u svim gradovima BiH

Screenshot: YouTube

OKO DVIJE stotine prosvjednika okupilo se u petak u Sarajevu pred sjedištem Parlamenta BiH kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo uhićenjem ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića.

Veći broj udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH, ratne vojne invalide i obitelji ratnih žrtava pozvalo je na slične prosvjede u svim gradovima na teritoriju Federacije BiH nakon što je švicarska policija u srijedu uhitila Orića po tjeralici što ju je za njim raspisala Srbija pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine nad Srbima u selima u okolici Srebrenice.

"Podrška Naseru Oriću" pisalo je na dva velika transparenta istaknuta pred parlamentom dok su okupljeni izvikivali kako je Orić nedužan.

"Ovo je naš izraz nezadovoljstva", kazao je Šerif Patković, predsjednik koordinacije udruga razvojačenih pripadnika Armije BiH, dodajući kako je Orićevo uhićenje tek jedan u nizu postupaka kojima se BiH i njeni branitelji pokušavaju poniziti.

Prosvjed na svim razinama

Među prosvjednike je došao i ministar za boračka pitanja u vladi Federacije BiH Salko Bukvarević koji je kazao kako je važno da Orić dobije ovakvu potporu ali i da se poštuju pravda i zakoni te da se prestane s progonima poput ovoga kojem je izložen Orić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je tijekom dana pozvao švicarskog veleposlanika u BiH Heinricha Maurera od kojega je zatražio da vlastima u Bernu prenese njegov prosvjed zbog uhićenja Orića.


Izetbegović je švicarskom veleposlaniku prenio ocjenu kako za uhićenje nije bilo temelja jer je tjeralica što ju je posredstvom Interpola 2014. raspisala Srbija povučena a Srbija i BiH uz to imaju sporazum po kojemu svaka od dvije države procesuira svoje državljane u slučajevima ratnih zločina.

Naseru Oriću je u Švicarskoj u četvrtak određen dvotjedni ekstradikcijski pritvor.

U tom razdoblju Srbija mora dostaviti dokaze kojima će potvrditi zbog čega traži njegovo izručenje dok BiH može pokrenuti mjere kojima bi se to izručenje osporilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.