Velika pljuska Karamarku: Milanovićeva koalicija prestigla HDZ-ovu po prvi put u godinu dana

Foto: Nova Tv

KOALICIJA predvođena SDP-om prestigla je HDZ-ovu koaliciju po prvi put od proljeća prošle godine, pokazuje istraživanje Crobarometar Nove tv. SDP-ova koalicija sada bilježi 30,7 posto, a HDZ-ova koalicija 29,9 posto potpore birača. Rezultati su to istraživanja Ipsos pulsa koje se provodilo od 1. do 15. lipnja na uzorku od 975 ispitanika.

HDZ nije izgubio potporu, ali čini se kako sve više birača ORaH-a i Živoga zida pristaje uz SDP.


Živi zid s 7,4 i ORaH s 5,1 posto nastavljaju gubiti potporu. MOST je trenutačno na 3,3 posto potpore,a Bandićeva stranka na 3,1 posto. Ostale stranke zajedno imaju 9,1 posto potpore birača, a neodlučnih je 11,1 posto.

HDZ-ova koalicija je od travnja 2014. godine stalno bila u prednosti i tu je prednost stalno povećavala. Ona je na trenutke iznosila i 10 posto razlike, a ovo je prvi put od početka mjerenja rejtinga dviju koalicija da su one skoro izjednačene u vidu potpore birača.



SDP u samo 3 mjeseca smanjio razliku s 12 na 3 posto

HDZ je i dalje najjača stranka pojedinačno s 27,5 posto potpore, no SDP je skočio na 24,2 posto potpore.  HDZ već tri mjeseca bilježi blagi pad, a SDP raste. Razlika je u tri mjeseca s 12 svedena na 3 posto u korist HDZ-a.

HDZ trenutačno ima prostor za prikupiti birače od 30,8 u najboljemu, do 24,2 u najgorem slučaju. SDP ipak, najmanje trenutačno može računati na 21 posto, a najviše na 27,4 posto birača.

Pad Živog zida i ORaH-a

Živi zid ima potporu od 6,6, a OraH od 6,1 posto. I dalje su u blagom padu.

Još u siječnju Živi je zid imao 14,6 posto potpore. Za OraH stanje je još gore, oni su u studenom imali 18,5 posto biračke potpore.

Josipovićeva stranka bez zapaženijeg uspjeha

MOST trenutačno uživa potporu od 2,8 posto, HSS od 2,4, a Bandićeva stranka od 2,2 posto birača. BUZ ima potporu od 1,9 posto, a istu podršku ima i HNS. Laburisti su na 1,7 a Reformisti na 1,6 posto. HSP je na 1,4 posto potpore birača, a Josipovićeva Naprijed Hrvatska na 1,3 posto. IDS je na 1,2, HSU na 1,1 posto.

HDSSB, koji je još početkom godine imao i do 4 posto, listopad završava na 0,9 posto, a SDSS je na 0,6 posto. Radnička fronta je na 0,5 posto, a HSP Ante Starčevića na 0,5. Konzervativci Ruže Tomašić su na 0,3 posto potpore.  Kerumova stranka ima 0,2 posto. HSLS je također na 0,2 posto potpore,  baš kao i Hrast. Don Ivan Grubišić ima potporu od 0,2 posto. Hrvatska Zora je na 0,1 posto, a za neku Drugu stranku glasalo bi 0,5 posto birača. Neodlučnih je 12,1 posto.

Raste podrška Vladi

Vladine poteze ne odobrava 66 posto birača, a odobrava ih 25 posto.  Od prosinca prošle godine broj pesimista se smanjuje, a raste broj onih koji odobravaju  politiku Vlade. 

Primjerice, tada je Vladine poteze odobravalo 10 posto birača. 9 posto birača ne zna ništa o potezima Vlade, javlja Nova Tv.



Optimizam u blagom porastu

Čak 68 posto birača smatra da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok njih 23 posto misli da ide u dobrom smjeru. Uz njih, 9 posto birača ne zna u kakvom se smjeru kreće naša zemlja. Broj optimista raste od prosinca, a otada opada i broj pesimista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.