Vlada neće dirati plaće uhljeba pa uzima svim građanima - digli trošarine na benzin i cigarete

Foto: FAH

VLADA RH na današnjoj je sjednici povećala cijene trošarina na cigarete i gorivo. 

Ministar financija Boris Lalovac objasnio je kako se trošarine dižu sukladno zahtjevima Komisije o dodatnom smanjenju deficita. Minimalna trošarina na cigarete je 648 kn na tisuću komada, rekao je Lalovac i naglasio da smo i dalje ispod razine EU.

"Budući da je u Europi definirana minimalna trošarina negdje oko 90 eura na tisuću komada, mi smo i s ovim povećanjem još uvijek ispod tog minimalnog zahtjeva Europske komisije. Negdje smo na 84 eura. Još uvijek smo ispod i u sljedećim godinama ćemo morati dizati trošarine sukladno direktivama na duhan.To po paketiću cigareta iznosi od 60 do 99 lipa", rekao je Lalovac.

Kad je riječ o gorivu, Lalovac je objasnio da se trošarine povećavaju za 20 lipa, što će na godišnjoj razini donijeti 450 milijuna kuna, a do kraja godine 280.

Trošarine na bezolovni i olovni benzin, te plinsko ulje poskupjele su za 20 lipa po litri. Nova cijena trošarine olovnog benzina je 4,5 kuna na 10 litara, dok će trošarine za bezolovni benzin iznositi 3,86 kuna za deset litara. Trošarina na plinsko ulje poskupjet će na 3,06 kuna za deset litara.

Vlada povećanje trošarina tumači obvezama iz procedure prekomjernog manjka, a povećanje trošarina na cigarete i daljnjom prilagodbom tim trošarinama onima u Europskoj uniji.

Povećanje trošarina nakon konzultacija s predstavnicima Europske komisije u Bruxellesu već je najavio Branko Grčić. Podsjećamo, Grčić i Lalovac su europskim partnerima prezentirali plan ušteda od 1,5 milijarde kuna, čime Komisija nije bila zadovoljna. Od Hrvatske se traži da deficit smanji za dodatnih 1,3 milijarde kuna, a Grčić je već najavio da neće uzimati novac proračunskim korisnicima.

"Nećemo dirati plaće"

"Možemo to odraditi a da ne dižemo poreze i ne diramo u plaće, socijalna davanja i mirovine. Mogu se povećati neke naknade, smanjiti materijalni troškovi te subvencije i dio investicija", rekao je Grčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.