Vlasnik Euroshippinga: Izmišljotine su da su pomorci na Padni i Istri ostali bez hrane!

Foto: Tea Cimaš/Cropix

BOGDAN GLAVINA, vlasnik slovenskog brodara Euroshipping čiji su brodovi Padna i Istra zapeli u Kraljevici i alžirskoj luci Bejaja, rekao je kako čini sve na rješavanju problema, a naveo je i kako su tvrdnje da su pomorci na njegovim brodovima ostali bez hrane izmišljotine.

Glavina je za slovenski Finance ispričao kako je u kontaktu s posadom te kaže kako blokade brodova u lukama nisu ništa neuobičajeno, ali na takve situacije obično paničnije reagiraju noviji članovi posade.

Također, naveo je kako su slučajevi brodova Padne i Istre povezani i kako je riječ o administrativnom zapletu s bankom, a ne financijskim problemima. Ipak, ne riješi li se uskoro problem kaže kako će morati prodati oba broda jer neće moći bankama vraćati kredite kojima ih je kupio.

Mjesecima bez plaća

"Posade brodova Istra (IMO 8103389, izgrađen 1982. godine, gt 4.281, dwt 4.510, zastava Togo) i Padna (IMO 9014298, izgrađen 1993. godine, gt 4.793, dwt 5.649, zastava St. Vincent and Grenadini) menadžera Euroshipping d.o.o. iz Kopra su u teškim problemima: Istra je nakon iskrcaja tereta u alžirskoj luci Bejaja već dva tjedna na sidrištu s minimalnim zalihama goriva, vode i brašna, a Padna je od kraja lipnja u brodogradilištu u Kraljevici gdje čeka obnovu dokumenata.


Na Padni je posada zadnju plaću primila za veljaču, a nakon intervencije ITF inspektora Milka Kronje (posjetio brod još 15. srpnja), vlasnik je krajem srpnja poslao 500 eura za nabavku hrane. Na Istri je posada zadnju plaću primila za siječanj.

Zanimljivo je da je u ugovorima o radu pomoraca ugovoreno da se plaća isplaćuje s dva mjeseca kašnjenja - zbog krize! Većini pomoraca (časnici iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Ukrajine, a ostala posada iz Gruzije i Rumunjske) je ugovor istekao i trebali bi biti repatrirani.

Odgovorna osoba menadžera iz Kopra se danima ne javlja posadi, ali niti inspektoru ITF-a, a o cijelom slučaju obaviješteno je i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sloveniji", izvijestio je ovih dana Sindikat pomoraca Hrvatske na svojim stranicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.