Vlasniku 150 kaznenih prijava godina zatvora jer je usmrtio pješaka i pobjegao

IVICA BOŽIĆ, ponosni vlasnik više od 150 kaznenih prijava iz Kaštela, morat će godinu dana u zatvor zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je usmrtio pješaka Antu Grgurevića te pobjegao s mjesta nesreće, kako je u optužnici navelo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. 

Bio i pijan?

Nesreća se dogodila 18. lipnja 2009. godine oko 21.50 sati na jadranskoj magistrali u Kaštel Starom, nedaleko od autocentra Vukman. Božić je upravljao Golfom prema Splitu kada je naletio na Grgurevića koji je pješačio uz rub kolnika u suprotnom smjeru.

Za izazivanje prometne nesreće s poginulim Božić je dobio deset mjeseci zatvora, a za bijeg još šest.

Čini se da je bio pijan. Koliko točno, nikada se nije ustanovilo pošto ga je policija ščepala sedam sati nakon nesreće, kada se u ranim jutarnjim satima vraćao s groblja na kojem mu je pokopan brat. Tamo je otišao potražiti utjehu nakon što je roditeljima ispripovijedao što se dogodilo...

Pobjegao zbog šoka?!

Božić tvrdi da nije pobjegao jer se želio skriti, već je jednostavno tako reagirao zbog šoka. Nastavio je voziti i nakon što mu je pješak završio na vjetrobranskom staklu. Odvezao se 50-ak metara dalje i skrenuo na sporedni put. Malo je sabrao misli, a onda prošao kraj mjesta nesreće drugom cestom.

Na ispitivanju pred istražnim sucem tvrdio je kako se pješak nagnuo prema cesti i počeo padati. Kasnije je izmijenio obranu te ustvrdio kako zapravo i nije vidio da se radilo o čovjeku. Kazao je da je vidio tek crvenu mrlju. Priznao je, ipak, da je čuo jauk. Potvrdio je kako je uoči nesreće popio par piva.

Svjedok primijetio kako okrivljenikov Golf krivuda lijevo - desno

Svjedok koji je vozio iza Božića primijetio je, pak, da njegov Golf krivuda lijevo - desno. Upravo u trenutku kada je naišao na pješaka skrenuo je prema njemu i udario ga. Tijelo je poletjelo, udarilo u vjetrobransko staklo Božićevog Golfa te palo sa strane. Nesretnom Grgureviću nažalost nisu mogli pomoći. Umro je u splitskoj bolnici pola sata nakon nesreće. Utvrđeno je kako je imao gotovo tri promila alkohola u krvi.

Općinski sud u Splitu je kao olakotne okolnosti cijenio okrivljenikovo priznanje, smanjenu ubrojivost, žaljenje zbog nesreće te korektno držanje. Na otegotnoj strani našle su se brojne presude Ivici Božiću zbog zaista širokog spektra raznih kaznenih i prekršajnih prijava. Ima svega, od krađa, preko zloporaba opojne droge pa do nanošenja teške tjelesne ozljede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.