Vojni mimohod je "Made in Croatia": Vojna industrija prošle godine izvezla 1,5 milijardi kuna

 Foto: Hina

HRVATSKA vojska na mimohodu održanom povodom dvadesete obljetnice akcije "Oluja" predstavila je tehniku kojom raspolaže, a dobar dio toga proizvele su hrvatske tvrtke.

Izvoz hrvatske vojne industrije konstantno raste, te je prošle godine dosegnuo 1,5 milijardi kuna, što je porast od 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Izvozna tržišta za hrvatske proizvođače vojne opreme bila su Australija, Azerbajdžan, BiH, Češka, Danska, Filipini, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irak, Italija, Južnoafrička Republika, Kazahstan, Kolumbija, Kosovo, Litva, Mađarska, Makedonija, Njemačka, Pakistan, Poljska, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Slovenija, Španjolska, Oman, Švicarska, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

U katalogu hrvatske vojne industrije nalazi se 56 tvrtki, a ovdje ćemo izdvojiti samo dio ukupne proizvodnje.

Jedna od najuspješnijih kompanija u tom sektoru je karlovački HS Produkt koji je na američko tržište izvezao preko 400 tisuća pištolja. Osim vojno-policijskog pištolja serije HS i borbenog pištolja serije XDM proizvode i jurišnu pušku VHS koja je u operativnoj upotrebi u Hrvatskoj vojsci. Njihov pištolj proglašen je najboljim pištoljem u SAD-u 2003., 2006., 2009 i 2013. godine.

Jurišna puška VHS D1 - HS Produkt

Pištolj HS 40 - HS Produkt

Tvrtka Šestan-Busch bavi se proizvodnjom balističkih sredstava zaštite, biološko kemijskih sredstava zaštite i proizvodnji plastičnih dijelova. Najpoznatiji su po svojim borbenim kacigama. Izvoze u preko 40 zemalja svijeta. Posjeduju nekoliko patenata, a među njima se ističu patent na postupak proizvodnje kojima se balistička svojstva poboljšavaju za 50 posto te patent kacige koja na sebi nema vijaka, čime su na njoj izbjegnute slabe točke.




Đuro Đaković Specijalna vozila
u svom asortimanu ima oklopno vozilo, tenkove i strojeve za razminiranje. Oklopno vozilo Patria proizvodi se po licenci finske tvrtke Patria Land & Armament Oy. Zbog modularnog dizajna vozilo je moguće dobiti u više konfiguracija, ovisno o namjeni.

Oklopno vozilo Patria - Đuro Đaković SV


U ponudi su i dva tenka. Tenk M-84 temelji se na ruskom tenku T-72 i odlike su mu veliki kalibar i automatsko punjenje topa, mala masa, niska silueta i dobra zaštita.

Drugi iz ponude Đure Đakovića je tenk Degman, koji je hrvatska verzija tenka M-84. U ponudi su i dva stroja za razminiranje, a oba su razvijena i proizvedena u tvornici iz Slavonskog Broda.

Tenk Degman - Đuro Đaković SV


Najpoznatija hrvatska tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje je Dok-Ing. U ponudi imaju dva stroja za razminiranje na daljinsko upravljanje. Uz to još proizvode i strojeve za upotrebu u vatrogastvu, te strojeve za rudarstvo.

Stroj za razminiranje MV10 - Dok-Ing


Hrvatske tvrtke proizvode i snajperske puške, te  Agencija Alan, državna tvrtka za trgovinu oružjem u ovom trenutku u ponudi ima čak pet modela. Proizvodnja snajperskih pušaka započela je ranih devedesetih godina, s početkom Domovinskog rata.

Snajper RT-20 - JLM Perković


Zanimljiv proizvod je i bacač granata tvrtke M Adler D iz Marčane. radi se o višecijevnom ručnom bacaču granata kalibra 40 mm za upotrebu u pješaštvu.

Bacač granata RBG-6 M Adler D


U Hrvatskoj se također proizvode i vojne uniforme (Hemco, Kroko i Čateks), Pancirni prsluci (Croshield, Borovo...), te vojna obuća (Inkop, Jelen, Viko i Borovo).

Važnu ulogu imaju i brodogradilišta, poput Viktora Lenca ili Tehnomonta, koja također dio svoje djelatnosti obavljaju u vojnom sektoru, te također spadaju među izvoznike vojne opreme.

Cjelokupan pregled vojne industrije može se pronaći u katalogu MORH-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.