WikiLeaks: Autori filmova o Konyju špijunirali za Ugandu i SAD

ORGANIZACIJA Invisible Children koja stoji iza kontroverznih filmova Kony 2012 i Beyond Kony o zločincu Josephu Konyju špijunirala je za ugandske službe sigurnosti.

Kony 2012 - medijski eksperiment stoljeća: Veliko dizanje svijesti ili veliko dizanje love?

Ta je informacija procurila u javnost zahvaljujući WikiLeaksu koji je objavio depeše američke ambasade iz kojih se saznaje da je ta organizacija, koja se "filmom, kreativnošću i društvenom akcijom bori protiv iskorištavanja djece u ratne svrhe u pobunjeničkom ratu Josepha Konyja", djelovala koordinirano s ugandskom vlasti u promoviranju vojne akcije protiv Konyjeve Lord's Resistance Army (LRA).

Zbog njihova špijuniranja uhićeno više protivnika sadašnjeg režima

Također se navodi da su članovi Invisible Children špijunirali za ugandske službe sigurnosti, što je rezultiralo uhićenjima više protivnika sadašnje vlasti u toj zemlji. O svemu tome su obavještavali i američke dužnosnike koji su bili svjesni činjenice da vladajući režim nastoji demonizirati sve one koji se protive vojnom rješenju sukoba prikazujući ih kako pomagače LRA.

Nadležni američki glasnogovornik odbio je komentirati umiješanost u čitavu priču. Izvršni direktor organizacije Invisible Children Ben Keesey nije odgovarao na telefonske pozive i poruku kojom su ga novinari Black Star Newsa molili za komentar. Jednako je reagirao i glasnogovornik organizacije.

Zasad je nejasno traje li i dalje ta obavještajna suradnja te jesu li članovi Invisible Children ugandskom režimu pružali dodatne informacije koje nisu slali SAD-u.

Režiser prvoga filma na psihijatriji

Zasad je nejasno traje li i dalje ta obavještajna suradnja i dalje te jesu li članovi Invisible Children ugandskom režimu pružali dodatne informacije koje nisu slali SAD-u.

Podsjećamo, film Kony 2012 nevjerojatnom je brzinom stekao milijune poklonika, da bi se ubrzo pojavio velik broj kritičara, po mnogima, vrlo pristrane priče o Josephu Konyju koji se već šest godina, otkad su njegovu LRA porazile ugandske vojne snage, ne nalazi u toj zemlji.

Prošloga je tjedna objavljen i nastavak Kony 2012: Beyond Famous koji je polučio slabiji uspjeh te u kojemu su se autori osvrnuli i na medijsku hajku koja se podigla oko prvoga filma.

Režiser prvog dijela filma o Konyju Jason Russell ovog puta nije bio uključen u projekt. Russell je nedavno zadržan na psihijatrijskom liječenju nakon što ga je nekoliko osoba vidjelo kako potpuno gol hoda pločnikom u San Diegu, vičući nesuvislo i lupajući rukama o tlo. Iz Invisible Children priopćeno je da se Russell našao pod velikim pritiskom javnosti, posebno nakon što je uhvaćen kako masturbira na javnom mjestu, što je u konačnici i dovelo do njegovog ispada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.