ZAUSTAVITE PLJAČKU Linić oprostio 11 milijuna sinu prijatelja, šefa Erste banke!

Ilustracija: Index; Foto: HRT, Hina

ZA 12. VELJAČE ove godina najavljeno je ročište pred Trgovačkim sudom za tvrtku Drvna industrija Čazma, a prema svemu sudeći Ratomiru Radakoviću smiješi se nagodba u kojoj će mu Linićevo Ministarstvo financija oprostiti više od 10,9 milijuna kuna!  
 
Iako je još u listopadu prošle godine u dokumentima stajalo kako je Čazma dužna Ministarstvu financija "samo" 1,2 milijuna kuna, taj dug je narastao u posljednja dva mjeseca na 17 milijuna kuna jer su posebnom uredbom na Ministarstvo financija prebačena potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje od 16,2 milijuna kuna, čime je glas Šegona i Linića postao presudan u predstečajnoj nagodbi s obzirom da su ukupna dugovanja Čazme iznosila 38,5 milijuna kuna.
 
 
Ministarstvo financija došlo je tako do 45 posto glasova i glasali su za Predstečajnu nagodbu. Banke sa 13,8 milijuna kuna nisu se bunile jer nisu opraštale nikakav dug te su glasale "Za". Među ostalim malim vjerovnicima najviše je potraživanja imala Vesna Radaković, Ratomirova majka i supruga Petra Radakovića, s ukupnih 13 posto glasova. Odnosno, potraživala je od tvrtke svoga sina 5 milijuna kuna od ukupno 7 milijuna kuna koliko su potraživali mali vjerovnici. 
 
Do tog iznosa Vesna Radaković je došla pod nevjerojatnim okolnostima jer je u međuvremenu platila dug tvrtke svoga sina prema Hrvatskim šumama. No, krenimo redom.
 
> Odakle novac? Supruga Linićevog prijatelja isplatila sinov dug od 5 milijuna kuna!

> Sin direktora Erste banke od tatinog prijatelja Linića traži oprost 12 milijuna kuna duga 
 
Tvrtka DI Čazma direktora Ratomira Radakovića bila je financijski uzorna tvrtka koja je godinama ostvarivala dobit, no 2012. godine "preko noći" su zapali u probleme i završili poslovnu godinu s 10 milijuna kuna minusa. Srećom, taman je negdje u to isto vrijeme prošao i Zakon o predstečajnim postupcima. Kako smo već pisali, Radakovići su imali razloga za optimizam: otac Ratomira Radakovića, Petar, blizak je prijatelj ministra financija Slavka Linića, s kojim redovito karta, a blizak je i s predsjednikom Josipovićem. Ujedno, Petar Radaković šef je Erste banke, "SDP-ove banke". 
 
Odgoda od godinu dana i za ostatak duga
 
Čazma je na početku postupka 21. kolovoza prošle godine prijavila dugovanje od 28,3 milijuna kuna, dok je ukupni iznos tražbina utvrđen na 38,5 milijuna kuna. Plan financijskog restrukturiranja prihvaćen je od strane većine vjerovnika krajem prosinca pa ročište na Trgovačkom sudu predstavlja formalnost. 
 
Tijelima javne uprave i trgovačkim društvima tvrtka je bila dužna 17,6 milijuna kuna od čega je bio najveći dug Ministarstvu financija i to 17,3 milijuna kuna. Dogovoren je 100-postotni otpis kamata u vrijednosti od 937 tisuća kuna te otpis 60 posto glavnice u vrijednosti od 9,8 milijuna kuna. Ostatak duga prema Ministarstvu financija od 6,5 milijuna kuna platit će se u roku od tri godine, a dospijeće prve rate je godinu dana od datuma sklapanja Nagodbe. 
 
Maras predao sve Liniću 
 
Najveći dio duga prema Ministarstvu financija odnosi se na dugovanja prema Fondu za razvoj i zapošljavanje koja iznose 16,2 milijuna kuna. Riječ o kontroverznom državnom Fondu koji je rasformiran i koji je prvotno pridružen Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva da bi uredbom Vlade prešao u resor Gordana Marasa i njegova Ministarstva poduzetništva.
 
No, posebnom uredbom o preuzimanju Maras je u ožujku 2012. godine predao Liniću svih 207 predmeta Fonda. 
 
Za Linića se potpisao Šegon
 
U predstečajnoj nagodbi Radakovićeve tvrtke stoji i posebno objašnjenje Ministarstva financija kako su zapravo oni vjerovnici DI Čazme u visini od 17,2 milijuna kuna. Iako u tom dokumentu stoji da je potpisnik Slavko Linić, ministar financija, umjesto ministra dokument je potpisao njegov donedavni pomoćnik Šegon. 
 
Radakovićeva majka platila 5 milijuna kuna i tako došla do 13 posto glasova
 
Osim Ministarstva financija presudna u Predstečajnoj nagodbi bila je i tvrtka BTC Bjelovarski trgovački centar koja je prije dva mjeseca isplatila više od pet milijuna kuna Hrvatskim šumama i to za dug kojeg je napravila Drvna industrija Čazma (DI Čazma) te se tako našla na listi malih vjerovnika s 13 posto ukupnih potraživanja. 
 
Osim činjenice da tvrtka BTC Bjelovarski trgovački centar iz Bjelovara nema ni jednog zaposlenog, a već godinama njihovi poslovni prihodi i financijskih rashodi su na razini mršavih 10 do 15 tisuća kuna tu je i presudan faktor da je na čelu te tvrtke Vesna Radaković, Ratomirova majka i supruga Petra Radakovića! 
 
Naravno postavlja se pitanje kako je ova mala tvrtka mogla u cijelosti platiti dug od 5 milijuna kuna i postoji li dogovor. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.