Zapad osudio zračne udare UAR-a i Egipta na islamiste u Libiji

Foto: Hina

UJEDINJENI Arapski Emirati izvodili su potajno i uz podršku Egipta zračne udare na islamističke paravojne snage u Libiji, "vanjsko uplitanje" koje su u ponedjeljak osudile zapadne zemlje u zajedničkom priopćenju.

Washington, Pariz, London, Berlin i Rim osudili su "vanjsko uplitanje" u Libiji koje pogoršava podjele" kao i "eskalaciju sukoba i nasilja" u toj zemlji usred kaosa koji su posijale islamističke skupine.

Po New York Timesu, koji je otkrio informaciju, prvi udari izvedeni su se prije tjedan dana u Tripoliju na položaje koje drže paravojne snage i skladište oružja pri čemu je bilo šest poginulih osoba.

Drugi niz udara dogodio se južno od glavnog grada Libije u subotu ujutro i bio je usmjeren na lansirne rampe, vojna vozila i skladište. Emirati su koristili svoje letjelice i posadu a Egipat je posudio zračne baze, piše dnevnik.

"UAE je vodio te napade", potvrdila su dva američka dužnosnika u Washingtonu, ne iznoseći je li SAD upozoren na te operacije.

Islamisti koji dominiraju sadašnjom libijskom skupštinom optužuju vladu i parlament proizašle iz izbora u lipnju, sa sjedištem u Tobruku, da su suučesnici u tim napadima.

Okupljena u ponedjeljak u Tripoliju, skupština je u ponedjeljak zadužila Omara al-Hasija, proislamista, da formira "vladu nacionalnog spasa", smatrajući da su vlasti Tobruka "izgubile svaki legitimitet".

Stanje u zemlji, zahvaćenoj anarhijom nakon pada Moamara Gadafija 2011., moglo bi postati još složenije: Libija bi mogla imati dvije konkurentne vlade, usporedo s dva suparnička parlamenta.

Šutnja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata u utorak su potpuno odšutjele na izjave američkih dužnosnika koji im pripisuju nedavne zračne udare na islamističke paravojne snage u Libiji.

Vlada Abu Dabija nije reagirala na te izjave a emiratski dužnosnik suzdržao se od svakog komentara. "Bez komentara", rekao je on.

Dva američka dužnosnika izjavila su u ponedjeljak navečer da je UAE tajno izveo zračne udare na islamističke paravojne snage u Libiji koristeći egipatske baze.

Emiratske novine, bliske vlasti, nisu zabilježile te izjave.

U uvodniku dnevnik Al-Haledž piše u utorak da Libija nudi "model neozbiljne države" predstavljajući "opasnost za vlastitu zemlju i susjedne zemlje u regiji".

"To iziskuje uvođenje arapske koalicije radi brze i djelotvorne akcije u okviru jasne strategije suočavanja s epidemijom koja nosi različite nazive poput Islamske države, Ansar Ašarija ili Muslimansko bratstvo koje treba iskorijeniti", piše dnevnik.


Emiratski državni tajnik za vanjske poslove Anuar Muhamed Gargeš odbacio je početkom tjedna na Twitteru izjave libijskih islamista po kojima su UAE i Egipat izveli zračne udare na njihove položaje u Tripoliju.

Ocijenio je da uplitanjem Emirata u libijske poslove, islamisti nastoje "odbiti priznati rezultate nedavnih izbora" koji su pokazali očit pad islamista u libijskom parlamentu.

"Arapski Emirati izveli su te napade", kazao je neimenovani američki dužnosnik potvrđujući informaciju New York Timesa.

SAD nije sudjelovao ni izravno ni neizravno u tim napadima, istaknula svu dvojica dužnosnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.