Zatrpajte ZET mailovima: Znaju li što je internet?

Screenshot: Google Transit

"ŠTO smo dobili od pompozno predstavljene “suradnje” ZET-a i usluge Google Transit? U duhu starih purgera koje tako često zazivaju u Gradu Zagrebu i njihovom ZET-u, rekli bi – drek.

U sklopu usluge Google Transit odsad će vam se na Google Maps prikazati i kojim tramvajima i autobusima možete doći od zadanog odredišta. Ne zvuči loše, barem dok ne shvatite kako je to tek statični vozni red ZET-ovih tramvajskih i autobusnih linija. Ono što će svakodnevni korisnici javnog prijevoza u Zagrebu nazvati wishful thinking.

Tramvaji i autobusi su uvijek kasnili, i kasnit će pa makar ih 2050. godine vozili japanski roboti – uvijek će se naći neki mudrac koji će ostaviti auto posred tramvajske pruge, biseri koji ostaju nasred križanja kad se upali crveno i slični elementi gradske svakodnevice", piše techbloger Saša Ilišević.

ZET: Za podatke u stvarnom vremenu treba puno ulaganja

Iako ZET ima sve podatke o tome gdje se svaki tramvaj i autobus nalazi u datom trenutku, njih korisnici neće vidjeti na Goolge Transitu, ali ni nigdje drugdje na internetu.

"Google Transit koristi otvoreni i svima dostupni GTFS format odnosno General Transit Feed Specification. Ako ste programer, bacite pogled na specifikaciju GTFS – izgleda prilično jednostavno i neproblematično, zar ne? Primijetit ćete kako je ZET u čak i u ovom statičnom voznom redu predstavljenom kroz razne tekstualne fajlove u ovom trenutku iskoristio u velikoj većini slučajeva samo osnovne, zahtijevane podatke. Jedna od očitih stvari koje su moguće, ali ih nema su – cijene voznih karata. Ovo je posebno korisno stranim turistima koji bi odmah na ekranu znali koliko ih košta vožnja od hostela do neke znamenitosti.


Dodatno, i ZET je mogao iskoristiti GTFS-realtime ekstenziju osnovnog formata kako bi združio podatke koje iz svog sustava za praćenje prometa ispucava na ekrane po stranicama. Opet, nije to neka mudrost: običan HTTP feed, fajl u kojem se nalaze serijalizirani podaci kojeg će Google posrkati u redovnim vremenskim intervalima", piše Saša Ilišević.

Iz ZET-a su objavili kako će se razvijati sustav za praćenje podataka u stvarnom vremenu, no za to je, kako su kazali, potrebno značajno ulaganje.

Ukinuli besplatnu aplikaciju ZETcheck

Studenti FER-a napravili su aplikaciju ZETcheck koja je korisnicima prikazivala dolazak tramvaja/autobusa u stvarnom vremenu. Zbog pitanja vlasništva podatka ZET je onemogućio rad aplikacije. Pitanje je zašto ZET ne može napraviti tako nešto?

"Jesu li dečki s ZETcheckom pružili vrijednu uslugu svakodnevnim korisnicima javnog prijevoza koji ZET godinama nije bio u stanju pružiti? Jesu! E, u tome bi mogao biti pravi problem, a i dio odgovora na pitanje zašto je ZET+Google Transit ispao ovako napola.

U svjetonazoru ekipe koja sjedi na Remizi (i po raznim remizama u državnim/javnim poduzećima) te se prvenstveno brine oko očuvanja vlastite fotelje nema gore stvari nego kada se pojavi netko sposoban tko će pokazati kolika je zapravo tvoj okoštalost, nesposobnost i neshvaćanje vlastitog posla.


“Tamo neki studenti su pokazali da oni u par tjedana mogu napraviti nešto što ZET nije napravio par godina? Sad ćemo im onemogućiti pristup našim podacima!”

Da li je trenutnom direktoru ZET-a, Ivanu Toliću, barem na trenutak palo na pamet da je riječ o korisnoj stvari koju treba ostaviti na životu? Možda čak ZETcheck ekipi nekako olakšati posao? Ili se zapitati zašto, kvragu, ZET nije bio u stanju tako nešto napraviti u startu i dati na korištenje svojim putnicima, građanima Zagreba, koji ga i financiraju ne samo kroz vozne karte, već i kroz porez/prirez?", piše Ilišević.

Zovite ili šaljite mail

Autor predlaže da svi oni koji pročitaju tekst nazovu besplatan broj telefona 0800 200 060 ili pošalju mail na javnost@zet.hr.

Objasnite im da želite da se na Google Transitu pokazuju podaci u stvarnom vremenu, da se u prijelaznom periodu omogući rad aplikaciji ZETcheck, da želite da ZET napravi kvalitetnu aplikaciju za planiranje putovanja te da želite da ZET napravi responzivan i informativan web.

"A ako šaljete mail, jednostavno copy-pasteajte tekst niže…

 Poštovani,

javljam vam se vezano za objavu o dostupnosti voznog reda ZET-a putem usluge Google Transit, odnosno planera putovanja na ZET-ovim stranicama koji pokazuje na Google Maps/Transit.


Molim u najkraćem roku odgovor na sljedeća pitanja:

1. zašto se na Google Transitu ne pokazuju podaci o dolasku tramvaja/autobusa u stvarnom vremenu, što ta usluga inače omogućuje?

2. zašto se ponovno ne omogući rad besplatnoj smartfon aplikaciji ZETcheck koja je te podatke pružala koristeći se ZET-ovim izvorima, pružajući točne podatke, identične onima koji se pokazuju na ekranima na stanicama?

3. zašto ZET sve ove godine nije svojim korisnicima ponudio takve kompletne informacije za planiranje putovanja u vidu vlastite smartfon aplikacije, odnosno putem svojim web stranica?

4. kada ZET planira napraviti responzivan i informativan web za korisnike svojih usluga?

Lijep pozdrav,

(vaš potpis i kontakt-podaci)".
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.