Zbog Vladinog krpanja proračuna zabilježen najveći skok cijena goriva ikad

Foto: FAH

NIKAD u povijesti u Hrvatskoj nije zabilježen ovako drastičan rast cijena goriva. Kada se zbroji rast cijena zbog trošarina u subotu i skok u utorak, riječ je o najvećem poskupljenju goriva ikada.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 poskupila je 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u posljednja četiri dana. Cijena se kreće između 10,14 i 10,15 kuna ovisno o kompaniji. Ovo je ujedno i najviša cijena ove vrste goriva od početka studenoga prošle godine. Prosječni spremnik od 50 litara danas je skuplji za čak 28,5 kuna u odnosu na prošli tjedan.
 
Litra Eurodizela u utorak je poskupjela između 29 i 32 lipe, ovisno o kompaniji, i sada se prodaje između 9,37 i 9,40 kuna. U posljednja četiri dana litra ove vrste goriva poskupjela je ukupno 55 lipa, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna. Ovo je ujedno i najviša cijena Eurodizela od kraja studenoga prošle godine.
 
S druge strane, na veselje vozača koji koriste autoplin, ova vrsta goriva opet je jeftinija, šesti tjedan zaredom, i to za dvije lipe. U posljednjih šest tjedana, spremnik od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna.

Cijene idu i preko 11 kuna?

 
S obzirom na to da je u posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (iako nije važna za određivanje cijene u Hrvatskoj, važna je ona s Mediteranskog tržište, ali određuje smjer kretanja) porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto može se očekivati nastavak rasta cijena goriva i u idućim tjednima.
 
No, ne smije se zaboraviti ni činjenica da je turistička sezona pred vratima, što znači stotine tisuća automobila više koji će doći u Hrvatsku i barem jednom natočiti gorivo. Budući da će u tom razdoblju porasti potražnja za gorivom, a imajući na umu da se najavljuje nastavak jačanja dolara prema kuni, a nastavak rast cijena nafte na svjetskim tržištima nije nemoguć, postoji velika vjerojatnost da bi u ljetnim mjesecima mogli svjedočiti cijeni litre benzina od 11 kuna, a litre eurodizela više od 10 kuna, kao i u srpnju prošle godine.

Prijevoznici najavljuju prosvjede

Iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika poručuju da će gorivo točiti u okolnim zemljama gdje je jeftinije, poput Slovenije. Ne odbacuju ni mogućnost da će pokrenuti prosvjede.


"Ja vjerujem da će Hrvatska na tome dosta izgubiti, a prijevoznici neće moći drugačije nego primiti se tankanja u drugim zemljama", izjavio je za RTL Branko Trstenjački iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

"Ako treba, ići ćemo i na prosvjede, zatvorit ćemo i ceste, makar to nije popularno, ali izgleda da ćemo morati", kaže Radovan Ljubek, vlasnik tvrtke za cestovni prijevoz.

 
 
 

Maras predvidio da neće biri rasta cijena

Minstar Gordan Maras prije prošlotjedne sjednice Vlade komentirao je povećanje trošarina na gorivo tvrdnjom da to građani neće ni osjetiti.

"Zbog povećanja trošarina ne bi trebalo biti posebnih povećanja cijena goriva ni za građane ni za industriju, budući da su cijene goriva u zadnje vrijeme padale.", rekao je tada Maras.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.