Zvučne bombe odjekuju hrvatskim podmorjem: Potraga za naftom i plinom može izazvati ekološku katastrofu!

Foto: sbexp.com

HRVATSKA bi uskoro mogla doći do velikog novca zahvaljujući velikim količinama sirove nafte i prirodnog plina za koje se vjeruje da se nalaze ispod Jadranskog mora, donosi Deutsche Welle.

> Podvodne detonacije u Dubrovniku: Ribari krive Inu za nedostatak ribe!

Norveški brod koji traga za ležištima nafte i plina u Zemljinoj kori ispod površine mora, već tjednima skenira morsko dno, ugrožavajući pritom morske životinje poput dupina, kitova pa čak i ribnjaka.

Brod "Northern Explorer" norveške komanije Spectrum ASA prikuplja podatke o potencijalnim poljima nafte i plina koristeći seizmičke zračne puške. Kompanija nije bila voljna dati komentar o svom djelovanju u Jadranskom moru.

"Zračne puške aktiviraju glasne eksplozije ispod vode. Od toga naftne kompanije dobivaju informacije o strukturi tla kako bi saznali gdje trebaju postaviti svoje platforme", izjavila je Nikolina Rako, voditeljica Jadranskog projekta dupin te dodaje kako HrvatskA krši europske zakone jer nije obavila istraživanje o tome koliko potraga za naftom i plinom utječe na okoliš.

Hrvatska vlada planira dodijeliti prve dozvole za bušenje 2015. godine. Također, Vlada je ugovor za istraživanje nafte vrijedan 8 milijuna eura dodijelila bez javnog natječaja te bez konzultiranja s parlamentom niti je o tome obavijestila hrvatsku javnost", piše DW.

Zvučne bombe mogu izazvati ekološku katastrofu!

Neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorila je da zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete. Seizmička istraživanja sa snažnim zvučnim topovima proizvode zvuk snage do 240 decibela, piše Glas Istre.

Kompanija koja vrši istraživanje nije htjela objaviti tko plaća istraživanje, kao ni hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Znam imena, ali ne želim to podijeliti s vama zbog povjerljivosti podataka. Ovo istraživanje je u hrvatskom interesu", tvrdi ministar.

Vjeran Pirišić iz udruge "Eko Kvarner" također je skeptičan prema naftnim kompanijama.

"Bez ikakve javne rasprave i bez javnog natječaja to nije legalno i dozvoljeno. Sve to moglo bi rezultirati katastrofom", rekao je Pirišić.

U svibnju prošle godine predsjednik Ivo Josipović je za CNN izjavio kako će hrvatsku ekonomiju oživjeti nafta i plin iz Jadrana te da hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.