AFERA MARIĆEVI STANOVI

Afera s Marićevim stanom je školski primjer korupcije

Foto/montaža: Index/Župni list Slivna/Enciklopedija.hr

PREMA internetskoj stranici Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, enciklopedija.hr, korupcija je ''korištenje javne dužnosti radi osobnoga probitka. Često se tim pojmom označavaju različite društvene pojave: organizirani i gospodarski kriminal, loša vlast i njezine posljedice, ljudska prevrtljivost i bahatost vlasti. Korupcija kao politička pojava znači kvarenje vlasti. U tom se smislu taj termin upotrebljava u starijoj političkoj filozofiji (Machiavelli, Montesquieu, Gibbon), dok u novije doba pojam gubi moralističke konotacije i ponajprije znači kvarenje institucija i nastanak sustava potkupljive vlasti. U tom širokom smislu korupcija je pojava modernoga doba, racionalne pravne države i uređenoga tržišnog nadmetanja, suprotnost dobroj, otvorenoj i poštenoj vlasti".

"U pravnome smislu riječi korupcija je traženje ili primanje bilo kakve novčane vrijednosti ili druge povlastice, kao što je dar, usluga, obećanje ili pogodovanje, u zamjenu za neki akt ili propust u obavljanju javne dužnosti. U hrvatskom pravnom sustavu nema jedinstvenog određenja pojma korupcije, ali se konvencionalno tim pojmom označava davanje i primanje mita, protuzakonito posredovanje, zloporaba obavljanja dužnosti državne vlasti, zloporaba položaja i ovlasti, sklapanje štetnog ugovora, odavanje službene tajne te izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne'', piše na enciklopedija.hr.

Posve je nevažno što je u samostanu nakon obnove otvoren mali studentski dom

Čitanje s razumijevanjem, za kakvo bi trebali biti sposobni svi koji su završili osnovnu školu, ukazuje na to da je afera sa stanom ministra državne imovine Gorana Marića, koju je Index otkrio, školski primjer korupcije.

Prema izjavi fra Željka Tolića, dogovor između njega, odnosno franjevačke provincije i tadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Gorana Marića, bio je da će provincija prodati stan tvrtki Marićeve supruge u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici, a da će on njima zauzvrat srediti obnovu samostana Majke Bože Lurdske. Tako je i bilo.

Tolić i Marić u vezi s tim pokušavaju u svojim javnim očitovanjima u prvi plan pogurati tvrdnju da su tom obnovom profitirali studenti jer je nakon obnove u dijelu samostana otvoren i studentski dom 2011. godine, sastavljen od devet soba i male kuhinje.

No to je tek dodatni dokaz korupcije jer da bi se obnovila zgrada koja će dijelom postati studentski dom, nitko od uključenih u proces ne treba niti smije dodatno dobiti i stan kako bi se sve to podmazalo. Ako obnova samostana direktno ovisi o tome da se zauzvrat dobije stan, to je školski primjer korupcije i pogodovanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.