Afganistan, Iran i Pakistan udružit će snage u borbi protiv krijumčarenja opijuma

VLASTI Afganistana, Irana i Pakistana danas su se dogovorile da će poduprijeti regionalnu suradnju i udružiti se u borbi protiv krijumčarenja droge, i to u vrijeme kada je uzgoj nezakonitog maka za proizvodnju opijuma u porastu, javlja agencija AP.

90 posto opijuma, sirovine od kojeg se  proizvodi heroin, diljem svijeta distribuirano je iz Afganistana. Afganistanska vlada se uz pomoć UN-a godinama bori protiv njegova uzgoja. Novac od prodaje opijuma koristi se i za financiranje pobunjeništva, a tim "prljavim" novcem talibani kupuju oružje i potrebnu opremu.

Najveća područja s uzgajalištima maka nalaze se na nasilnom jugu zemlje, u kojem je plaću teško zaraditi uzgojem legalnih žitarica i usjeva. Kriminalne organizacije u tom dijelu Afganistana postoje isključivo kako bi otkupljivale i preprodavale usjeve maka.

Većina opijuma proizvedenog u Afganistanu, u ostatak svijeta se šalje preko Irana i Pakistana, a te su tri države posljednje četiri godine uključene u inicijativu podržanu od strane UN-a, u sklopu koje će se u svakoj od navedenih zemalja postaviti uredi za koordiniranje borbe protiv proizvodnje i krijumčarenja opijuma.

Rusija od NATO-a zahtijevala da reagira i pomogne u uništenju proizvodnje opijuma

Afganistanski, iranski i pakistanski ministri zaduženi za borbu protiv narkotika sastali su se u Kabulu, na skupu koji je organizirao UN, a njihovom zajedničkom operacijom cilja se na krijumčare i mreže koje oni koriste kako bi drogu prebacili na međunarodno tržište.

Velika potražnja uzrok je porastu proizvodnje, a rastuće cijene opijuma afganistanske su farmere navele da povećaju proizvodnju, koja je ove godine narasla za sedam posto, unatoč naporima lokalne vlade, nakon što je prošle godine proizvodnja drastično pala zbog bolesti koja je izbila i uništila usjeve maka.

Zabrinutost zbog rastuće proizvodnje opijuma pokazale su i vlasti drugih zemalja.Samo u Rusiji više od dva milijuna stanovnika ovisno je o opijumu i heroinu koji u zemlju stiže uglavnom iz Afganistana. Rusija je nekoliko puta pozvala NATO da reagira i učini više kako bi se spriječila nezakonita proizvodnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.