Airbus dijeli 2500 otkaza

Foto: EPA

Europski zrakoplovni koncern Airbus planira ugasiti 2500 radnih mjesta u posrnulom poslovanju s vojnom opremom i svemirom zbog gubitaka u projektima vezanim uz satelite, rekli su danas izvori. Uprava je jutros počela slati obavijesti predstavnicima radnika, rekao je izvor upućen u razgovore. sindikata i direktora.

Otkazi će obuhvatiti cijeli odjel vojne opreme i svemira. Airbus i vodeći francuski sindikati odbili su komentirati tu informaciju uoči današnjeg sastanka uprave i predstavnika radnika. Pojedinosti o ukidanju radnih mjesta trenutno nisu poznate, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

U odjelu 35.000 ljudi

Odjel zapošljava 35.000 ljudi i prošle je godine ostvario oko dvije milijarde od 65,4 milijardi Airbusovog prihoda. Koncern gradi satelite, transportne zrakoplove i ima ključne udjele u europskim programima proizvodnje projektila, vojnih zrakoplova i lansiranja u svemir.

Kompanija će otpustiti sedam posto radnika u odjelima vojne opreme i svemira do sredine 2026. godine, rekla su tri izvora za Reuters, zatraživši da ostanu neimenovani budući da uprava još nije objavila plan.

Dodali su i da otkazi neće biti ograničeni na svemirsko poslovanje. U prvoj polovini godine Airbusova neto dobit gotovo je prepolovljena, na 825 milijuna eura, zbog otpisanih 989 milijuna eura u tom odjelu, povrh 500 milijuna otpisanih u 2023. godini.

"Polugodišnji financijski rezultati uglavnom odražavaju značajne troškove u našem svemirskom poslovanju", rekao je u srpnju izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury, dodavši da pokušavaju otkloniti temeljne uzroke problema.

"Analiziraju se sve strateške opcije"

Izvršni direktor Guillaume Faury rekao je u lipnju analitičarima da "analiziraju sve strateške opcije" za svemirsko poslovanje, uključujući restrukturiranje, suradnju, izmjene u portfelju i mogućnosti spajanja i preuzimanja.

Žestoka konkurencija prisiljava europske svemirske tvrtke na racionalizaciju poslovanja koje nosi velike troškove i uvelike ovisi o poslovima s državom. Airbusu istodobno 'za vrat diše' SpaceX i njegova konstelacija satelita u niskoj orbiti Starlink.

Telekomunikacijski i navigacijski sateliti izrađuju se po narudžbi, čime se eliminira mogućnost izvlačenja koristi iz ekonomije razmjera, za razliku od poslovanja s komercijalnim zrakoplovima. Početkom godine francuski Thales prerasporedio je nekih 1.300 radnika svemirskog odjela na druge poslove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.