Akademik se pijan zabio u ljude na stanici. Ide na slobodu, žrtvama poslao pismo

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

PIJANI vozač koji je s 2.23 promila alkohola u krvi skrivio prometnu nesreću u Zagrebu u kojoj je naletio na tramvajsku stanicu i ozlijedio četiri osobe je akademik Vladislav Tomišić.  

57-godišnji Tomišić je profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta s Kemijskog odsjeka, a redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postao je prije nešto više od dva tjedna. 

Upravljajući automobilom Držićevom ulicom kod zagrebačke petlje, novopečeni je akademik izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u nadstrešnicu na tramvajskoj stanici potpuno je skršivši. Ozlijedio je pritom četvero ljudi koji su bili na stanici, od kojih su troje djeca od godinu i pol, pet te devet godina. 

 

Županijski sud mu danas nije odredio istražni zatvor. Sud mu je, umjesto toga, izrekao privremenu mjeru zabrane upravljanja osobnim vozilima, javio je Telegram koji piše i da je Tomišić nakon privođenja policajcima rekao da više nikada neće sjesti za upravljač automobila te da je prije današnjeg ročišta poslao pismo ozlijeđenima u bolnicu u kojem je izrazio žaljenje za nesreću, no još uvijek nije otkrio gdje je popio toliko da mu je nakon nesreće izmjerena koncentracija alkohola u krvi od 2.23 promila.

Tužiteljstvo je za akademika tražilo istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret, odnosno kako ne bi ponovno pijan vozio. No, budući da ranije nije činio prometne prekršaje niti je za njih kažnjavan, sud je zaključio kako nema osnova da ga se zadrži u istražnom zatvoru. Na ovu odluku suca istrage tužiteljstvo može uložiti žalbu te će o njoj odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Telegram je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti poslao upit hoće li Tomišić ostati bez redovnog članstva u Akademiji. Na to pitanje iz HAZU-a nisu egzaktno odgovorili, nego su samo kratko poručili da su Tomišića isključili sa svečanosti proglašenja novih članova HAZU-a koja će se održati u srijedu 15. lipnja. Isključenje sa svečanosti proglašenja, međutim, ne znači gubitak članstva u HAZU-u, a iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nisu željeli biti konkretniji kad je riječ o isključenju akademika koji je pijan skrivio tešku nesreću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.