Akcija HNK Split: Političari, dajte novac za predstave, dobit ćete kazalište za politički skup

Foto: Index, Google maps

NA VRLO neuobičajen, dosad nezabilježen potez, odlučio se Goran Golovko, intendant splitskog HNK i ravnatelj Marulićevih dana. Naime, zbog neizglasavanja proračuna Grada Splita za tekuću godinu, nema dovoljno novca da se zatvori financijska konstrukcija festivala pa je stoga Golovko odlučio pozvati devet kandidata za gradonačelnika Splita da doniraju za predstave koje će se igrati na Marulićevim danima. Ima ih točno devet, no teško da će baš sve pronaći svoje mecene.

Markovina zainteresiran za Frljića, a SDP za Bitku na Neretvi

Za sada su spremnost da doniraju potreban novac pokazali Dragan Markovina iz Nove ljevice, pokušat će skupiti 10 tisuća kuna za Frljićevu predstavu Naše nasilje i vaše nasilje te Aida Batarelo iz SDP-a, koja je izrazila zanimanje za Bitku na Neretvi, autorski projekt Borisa Bakala. Pokroviteljstvo za tu predstavu iznosi sedam tisuća kuna.

Političari neće samo plaćati predstave. Uprava kazališta im je ponudila da u sklopu ove jedinstvene ponude dan nakon predstave dobiju kazalište za svoj politički skup. To je stranci Pametno neprimjereno, pa su odbili sudjelovati u Golovkovoj akciji. Zahvalili su se, smatraju kako nije primjereno voditi kampanju u kazalištu pa se pozivu neće odazvati.

Pokroviteljstvo neće prihvatiti ni Goran Jugović iz liste Dišpet. "Pomogli bi kazalištu, no i mi smo u financijskoj stisci, pola nas je nezaposlenih", kazao nam je Jugović.

Krstulović Opara: Teatru pripadaju i komedija i drama, ali cirkus ne

Andro Krstulović Opara demantirao nam je da će HDZ financirati otvaranje i predstavu Tri zime HNK Zagreb s 15 tisuća kuna.

"Čestitam ljudima u kazalištu što su izveli izvanredan performans i skrenuli pažnju na sebe i probleme u kazalištu. Teatru pripadaju i komedija i drama, ali cirkus ne. Za razliku od drugih kandidata dolazim iz svijeta kulture i teatra i vrlo dobro znam kakvim mjerama politika može riješiti probleme umjetnika. Protiv sam uvlačenja predizbornih aktivnosti u kazalište", kazao nam je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita.

Pokroviteljima dan nakon predstave politički skup u kazalištu

Evo kako je intendant i direktor festivala Golovko objasnio ovu neuobičajenu ponudu.

"Svojim pokroviteljstvom svaki će od kandidata i kandidatkinja pokazati svoj odnos prema kulturi i tako financijski olakšati posljedice neizglasavanja gradskog proračuna po festival. Zauzvrat, između ostalog, dobivate mogućnost da se dan nakon predstave u našem foyeru predstavite sa svojim programima javnosti. Detalje o mogućnostima pokroviteljstva i onome što nudimo zauzvrat možete naći u prilogu", stoji u dopisu Golovka gradonačelničkim kandidatima.

Golovko je citirao i govor splitskog gradonačelnika Gaje Bulata s otvaranja kazališta 1893. godine.

"Mi nismo ovu zgradu podigli praznom namjerom da narodu poklanjamo pukih zabava. Ne, nas je vodila i bodrila uzvišena namjera da podignemo kulturni hram, gdje će puk, a navlastito naš mladi naraštaj, naučiti kako valja ljubiti domovinu i vršiti svoje građanske dužnosti." 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.