Akcija Kormilo: Pomorska policija i djelatnici Ine oštetili državu za 240 tisuća kuna

ČETIRI zapovjednika policijskih plovila, kao i dva upravitelja stroja, te mornar privedeni su danas u istražni centar Županijskog suda u Splitu, zajedno s 12 djelatnika Ine te jednim službenikom Lučke kapetanije. Sumnjiče ih da su zloporabama oštetili MUP, odnosno državnu blagajnu za 240 tisuća kuna u posljednjih šest mjeseci, koliko je trajala Uskokova akcija kodnog imena Kormilo. Drži se da je ukupna šteta mnogo veća. Ukupno je osumnjičena 31 osoba, među njima i jedna 78-godišnjakinja iz Vele Luke, koja je izdavala lažne račune za smještaj pomorskih policajaca. Prijavljena su i dva ribara za poticanje policajaca na zloporabu, te jedna osoba, koja je kupovala gorivo po povoljnijoj cijeni bez računa! 

> Index doznaje: U Splitu uhićeno 30-tak pomorskih policajaca, djelatnika Ine i Lučke kapetanije

Policija sada ima problem sa nedostatkom posada za plovila!

Makinacije s gorivom otkrivene su na čak četiri policijska broda: Svetom Juri, Svetom Mihovilu, Hitrom i na Zviri. Zapovjednici Vedran Bukovac (42), Renato Kokan (39), Miroslav Slavić (49) i Branko Ivić (44), kao i upravitelji stroja Goran Stanić (39) i Ivo Tudor (37) dugogodišnji su djelatnici policije, a plaća im je sa svim dodacima prelazila 10 tisuća kuna! Za kriminal je osumnjičeno ukupno 12 policajaca. Protiv petorice mornara postupak ide redovnim putem, bez privođenja istražnom sucu. Prilikom pretrage stanova osumnjičenika iz Ine nađeno je i 240 grama eksploziva, streljivo, crni barut, nešto marihuane...

"Pokazali smo da imamo snage prepoznati kriminal u vlastitim redovima! No, nije sve tako crno kao što izgleda. Akcija je i pokrenuta temeljem informacija iz policijskih krugova. Primijenjene su tajne mjere nadzora, jer drukčije ne bi išlo", zadovoljni su bili obavljenim Ante Gudelj, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske i Ante Matković, načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta. Osumnjičeni policajci su suspendirani, te ih uz kazneni postupak očekuje i stegovni, odnosno otkaz!

Policija nakon ove akcije ima problem s nedostatkom posada za službena plovila, pa će se popuna tražiti u okolnim policijskim upravama. Akcija se nastavlja, i to na širem području RH. Premda su osumnjičeni policajci u plovila krcali plavi dizel, umjesto eurodizela, nema podataka da je na motorima nastupila šteta.

Policajci krivolovca procesuirali, a jastoge - pojeli!

Policajci su u dogovoru s djelatnicima crpki Ine u Splitu, na Šolti, Braču, Korčuli, Pločama i Makarskoj krcali manje goriva od prikazanog. Razlika bi se na crpki "izravnala" preko kupaca koji su gorivo plaćali gotovinom bez računa. Osim zloporaba s gorivom, policajci su otkriveni i u makinacijama sa zapljenom ribe. Tako su ulov uzapćene talijanske koćarice prisvojili i prodali, a u krivotvorenom zapisniku naveli da su ribu uništili! Tu je i slučaj osam zaplijenjenih jastoga. Ribara uhvaćenog u krivolovu su procesuirali, a jastoge - pojeli!

Dragan Miljuš
Foto: Mario Todorić/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.