Akcija za zagrebački vrtić skupila jako malo novca, roditelji mislili da je prevara

Mjesni odbor Stenjevac nedavno je, u sklopu festivala Dani Stenjevca, pokrenuo humanitarnu akciju za nabavu didaktičkih igračaka za vrtić i ljuljačke za jaslice u Dječjem vrtiću Vrapče. No, kako nam je jučer predsjednik MO-a Perjavica - Borčec Marko Tošić, skupljeno je jako malo sredstava, točno 76 eura s jučerašnjim danom.

Iako je Tošić kazao kako očekuju da će najveći dio sredstava biti prikupljen na samom festivalu, koji se održava u subotu i nedjelju, Index je od roditelja djece iz spomenutog vrtića saznao da je nekima od njih akcija bila sumnjiva te da zato nisu htjeli uplatiti.

Naime, ti roditelji tvrde da ih je barkod za uplatu odveo na zaštićeni privatni račun predsjednika mjesnog odbora. Zbog toga su se zapitali je li akcija uopće prijavljena nadležnom gradskom uredu. Index je stoga poslao upite Gradu i mjesnom odboru iz kojeg je stiglo pojašnjenje.

Predsjednik MO-a: Budući da nemamo udrugu, organizirali smo akciju na fizičku osobu

"Prema Zakonu o humanitarnoj pomoći, za svaku humanitarnu akciju se otvara račun posebne namjene. Račun glasi na mene, ali to nije moj privatni račun, nego odvojeni račun za humanitarnu akciju", odgovorio je Tošić.

Dodaje da humanitarnu akciju može organizirati udruga, pravna osoba ili fizička osoba. "Kako nemamo udrugu, najjednostavnija procedura za pokretanje humanitarne akcije je bila da je pokrene fizička osoba. Kako sam dosta upoznat sa zakonom i procesom pokretanja humanitarnih akcija, odlučili smo da to napravim osobno u ime festivala Dani Stenjevca", objašnjava.

"Poseban račun za humanitarnu akciju je potreban kako bi nadležni ured za socijalnu skrb (u ovom slučaju nadležni ured u Zagrebu) imao potpunu evidenciju transakcija nad tim računom. Potvrda o otvorenom računu (uz potvrdu o neimanju poreznog duga i o nekažnjavanju te uz suglasnost primatelja donacije - u ovom slučaju vrtića) se predaje uz zahtjev za organiziranje humanitarne akcije.

"Novac se može uplatiti i u kutiju za donacije"

U slučaju da bilo što od toga fali, nije moguće dobiti rješenje o humanitarnoj akciji te je pokrenuti. Kompletan izvod računa se podnosi u izvještaju o humanitarnoj akciji nakon što ona završi te su u njemu vidljive sve uplate i isplate s računa.

U humanitarnoj akciji postoje i prihvatljivi troškovi humanitarne akcije kojih smo se mi u potpunosti odrekli te ćemo kompletan uplaćeni iznos donirati vrtiću. To znači da će na samom izvodu računa postojati samo uplate građana i jedna izlazna transakcija prema vrtiću u kompletnom iznosu prikupljenih sredstava", rekao je Tošić.

Predsjednik mjesnog odbora rekao je i da oni koji žele novac za vrtić mogu ubaciti u kutiju za donacije na samom događaju.

Vrtić: Znamo za akciju

O akciji se oglasio i vrtić iz kojeg kažu da često sudjeluju u akcijama lokalne zajednice te da im se mnogi javljaju sa željom da doprinesu vrtiću, kao što je i sada slučaj s Danima Stenjevca.

"Ističemo, pritom, da je naš vrtić prostorno, tehnički i materijalno u vrlo dobrom stanju. Sva sredstva koja vrtić zaprimi od donacija uredno registriramo i koristimo sukladno propisima, i to za daljnja unapređenja kvalitete rada vrtića, odnosno, isključivo za nabavu nove didaktike i igračaka za djecu.

Kako su se bližili Dani Stenjevca, mjesni odbor nas je kontaktirao s inicijativom da vrtiću pruže donaciju. Kao i u svim drugim situacijama, mjesni smo odbor uputili kako vrtiću mogu donirati sredstva. Ističemo, međutim, da vrtić nije sudjelovao u organizaciji procesa prikupljanja sredstava te da ih prikuplja mjesni odbor", kažu iz Dječjeg vrtića Vrapče.

Akcija još traje i svi koji žele mogu uplatiti koristeći barkod u nastavku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.