Američka ambasada oglasila se o blokadi kupnje izraelskih F-16

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAKON što je objavljena informacija da službeni Washington blokira hrvatsku kupnju izraelskih borbenih aviona, oglasila se i američka ambasada u Zagrebu.

>> Vojni analitičar otkriva pozadinu fijaska s borbenim avionima

>> Amerika blokira prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Američka ambasada poslala je televiziji N1 reakciju na jučer objavljenu vijest o fijasku posla s borbenim aviona F-16.

"Sjedinjene Države snažno podupiru Hrvatsku u njezinoj želji da modernizira i unaprijedi svoje zračne snage, koje su interoperabilne s njihovim saveznicima u NATO-u", stoji u reakciji.

"Više od godinu dana s Izraelom radimo na detaljima prijedloga kupnje zrakoplova F-16. U tijeku tih razgovora bili smo konzistentni i jasni o tehničkim uvjetima pod kojima možemo odobriti prodaju", poručili su iz američke ambasade.

"Aktivno radimo s Izraelom i Hrvatskom na nalaženju prihvatljivog rješenja koje ispunjava potrebe Hrvatske unutar željenog vremenskog okvira", poručeno je iz američke ambasade.

Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji.

Podsjetimo, Hrvatska se vlada u ožujku odlučila na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina.

Prethodno je, u ljeto prošle godine, poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država - SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu. U listopadu prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

VIDEO: Novinar koji je otkrio priču da Amerikanci neće dozvoliti Izraelu prodaju F-16 aviona Hrvatskoj: 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.