Američka tvrtka dobila kaznu od 950 milijuna dolara, varali su na prodaji oružja

Ilustracija: EPA

 Američka tvrtka RTX Corporation, ranije poznat kao Raytheon, postigla je nekoliko sporazuma s američkim vlastima prema kojima će platiti više od 950 milijuna dolara zbog, između ostalog, prijevare, korupcije i kršenja zakona o naoružanju.

RTX je kažnjen zbog sheme prijevara koja uključuje neispravne cijene o određenim državnim ugovorima, kršenja Zakona o korupciji u inozemstvu i Zakona o kontroli izvoza oružja, te Propisa o međunarodnom prometu oružjem, navodi Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država.

Optužbe se odnose na nabavu oružja i usluga, uključujući raketne sustave Patriot i radarske sustave, kao i na korupciju visokog dužnosnika Oružanih snaga Katra. Američke vlasti optužile su RTX i da je napuhao cijene pojedinih ugovora, krivotvorio dokumente, te zbog dvostrukog fakturiranja za ugovor o održavanju oružja što je rezultiralo dodatnim troškom na štetu Pentagona.

Dodaje se i kako su zaposlenici Raytheona podmitili visokog katarskog vojnog dužnosnika kako bi dobili unosne obrambene ugovore i prikrili isplate mita krivotvoreći dokumente vladi.

"Kroz namjerne i prijevarne radnje, Raytheon nije samo prevario američku vladu, on je ugrozio integritet našeg obrambenog procesa nabave," rekao je vršitelj dužnosti državnog odvjetnika SAD-a Joshua S. Levy za Distrikt Massachusetts.

"Oštro upozorenje tvrtkama koje krše zakon"

Tvrtka je sklopila i sporazume o odgođenom kaznenom progonu u odvojenim slučajevima na saveznom sudu u Brooklynu i Bostonu, pristala angažirati neovisne promatrače koji će nadzirati poštivanje zakona protiv korupcije i prijevara te mora pokazati dobro ponašanje tijekom tri godine.

"Raytheon je sudjelovao u prijevarnim shemama kako bi prevario američku vladu oko ugovora za kritične vojne sustave i dobio ugovore putem podmićivanja u Kataru," dodao je Kevin Driscoll, dužnosnik američkog ministarstva obrane.

"Današnja rezolucija trebala bi poslužiti kao oštro upozorenje tvrtkama koje krše zakon kada prodaju osjetljivu vojnu tehnologiju u inozemstvo," dodao je.

RTX je u priopćenju objavio kako "preuzima odgovornost za nedolično ponašanje koje se dogodilo" i da je "predan održavanju programa usklađenosti slijedeći globalne zakone, propise i interna pravila, dok istovremeno podržava integritet i služi klijentima u etičkom pogledu."

Tvrtka Raytheon se u travnju 2020. spojila se s United Technologies Corporation i formirala Raytheon Technologies, koji od 2023. nosi ime RTX Corporation.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.