Američka vojska objavila fotku moćnog oružja pa ju odmah obrisala

Screenshot: YouTube

KAKO su napetosti s Iranom eskalirale zbog njihovog nuklearnog programa, američka vojska je ovog mjeseca objavila slike moćne bombe dizajnirane za prodor duboko u zemlju i uništavanje podzemnih objekata koji bi se mogli koristiti za obogaćivanje urana.

Američko ratno zrakoplovstvo je 2. svibnja objavilo rijetke slike te bombe, nazvane GBU-57, poznate kao "Massive Ordnance Penetrator". Međutim, kasnije su maknuli fotografije - vjerojatno zbog toga što su slike otkrile osjetljive detalje o sastavu i snazi bombe.

Fotografije su objavljene u trenutku kada je Associated Press izvijestio da Iran napreduje u izgradnji nuklearnog postrojenja koje je vjerojatno izvan dometa GBU-57, koja se smatra posljednjim izborom američke vojske za uništavanje podzemnih bunkera.

Što znamo o toj bombi?

Sjedinjene Američke Države su razvile Massive Ordnance Penetrator 2000-ih godina zbog zabrinutosti zbog iranskog ukopavanja nuklearnih postrojenja pod zemljom.

Ratno zrakoplovstvo je objavilo slike bombi na Facebook stranici baze Whiteman u Missouriju. Ta baza je domaćin flote "nevidljivih" bombardera B-2, jedinih zrakoplova koji mogu koristiti tu bombu. U opisu baza je navela da je primila dvije takve bombe kako bi postrojba za naoružanje mogla "testirati njihovu učinkovitost".

Ovo nije prvi put da je zrakoplovstvo objavilo fotografije i videozapise o toj bombi u trenucima povećane napetosti s Teheranom zbog njihovog nuklearnog programa. 2019. godine, američka vojska je objavila videozapis na kojem se vidi kako bombarder B-2 ispusti dvije takve bombe. Zrakoplovstvo nije odgovorilo na zahtjeve za komentar o tome zašto su objavili - i uklonili - najnoviji set fotografija.

Što smo saznali iz fotografija?

Najnovije fotografije otkrivaju oznake na bombama koje navode njihovu masu kao 12.300 kilograma. Također se opisuje da bomba nosi mješavinu AFX-757 - standardnog eksploziva - i PBXN-114, relativno nove eksplozivne smjese, rekao je Rahul Udoshi, viši analitičar oružja u tvrtki Janes, koja koristi svima dostupne izvore obavještajnih podataka.

Težina bombe, prema oznakama, pokazuje da većinu čini njezin debeli čelični okvir, što joj omogućuje da probije beton i zemlju prije eksplozije. Međutim, još uvijek nije jasno kakva bi bila točna učinkovitost bombe.

Internetski portal The Warzone prvi je izvijestio o objavi fotografija. Associated Press je kontaktirao zrakoplovnu bazu Whiteman i Globalno zapovjedništvo zračnih udara s pitanjima o slikama. Nakon samo jednog dana objava na Facebooku je nestala.

Udoshi je rekao da je Zrakoplovstvo vjerojatno uklonilo fotografije jer su otkrivale previše podataka o bombama. "Njihovo trenutno uklanjanje s interneta bez komentara ili opravdanja znači da postoji mogući propust", rekao je Udoshi.

Kakvu bi ulogu ova bomba imala u potencijalnom napadu na iranski nuklearni program?

Associated Press je izvijestio u ponedjeljak da satelitske snimke tvrtke Planet Labs PBC otkrivaju da je Tehran kopao tunele u planini blizu nuklearnog postrojenja Natanz u središnjem Iranu. Nakupine iskopane zemlje na tom mjestu sugeriraju da se postrojenje može nalaziti između 80 metara (260 stopa) i 100 metara (328 stopa) ispod površine zemlje, prema stručnjacima i analizi Associated Pressa.

Stručnjaci kažu da veličina gradilišta ukazuje na to da bi Iran vjerojatno mogao koristiti podzemno postrojenje za obogaćivanje urana, a ne samo za izgradnju centrifuga. Te cjevaste centrifuge, raspoređene u velikim kaskadama od desetaka strojeva, brzo vrte uranijski plin kako bi ga obogatile. Dodatne mašine omogućile bi Iranu brzo obogaćivanje urana pod zaštitom planine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.