Američki ministar: SAD će najaviti vojnu pomoć Ukrajini od 2.3 milijarde dolara

Foto: EPA

Sjedinjene Države uskoro će najaviti više od 2.3 milijarde dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini, rekao je ministar obrane Lloyd Austin jučer na sastanku s ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom u Pentagonu.

Austin je isto tako, u kontekstu summita NATO-a koji će se od 9. do 11. srpnja održati u Washingtonu, rekao da će SAD "poduzeti korake kako bi se izgradio most za članstvo Ukrajine u NATO-u", ali nije iznosio pojedinosti.

Što će uključivati najnoviji paket?

Ukrajinski dužnosnici mjesecima su od saveznika tražili da im osiguraju dodatne sustave za protuzračnu obranu kako bi se mogli suprotstaviti čestim raketnim napadima i napadima dronovima ruskih snaga.

Austin je rekao da će najnoviji paket uključivati i protutenkovsko oružje te presretače za protuzračnu obranu, te da će odobriti ubrzanu nabavu sustava NASAMS i presretača Patriot.

"Ponosan sam što će SAD uskoro najaviti više od 2.3 milijarde dolara vrijedan novi paket vojne pomoći za Ukrajinu", rekao je Austin prije početka sastanka s Umerovom.

"Taj će paket, koji se dodjeljuje temeljem predsjednikovih ovlasti, osigurati više presretača za protuzračnu obranu, protutenkovsko oružje i drugo ključno streljivo iz američkoga inventara", rekao je.

Neki su zabrinuti za buduću američku pomoć Kijevu ako Trump pobijedi na izborima

SAD je od 2022. osigurao više od 50 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć, ali neki su zabrinuti za buduću američku pomoć Kijevu, pobijedi li Donald Trump na predsjedničkim izborima 5. studenoga.

Dvojica ključnih Trumpovih savjetnika iznijela su plan za prekidanje ruskoga rata u Ukrajini, bude li izabran, po kojemu će se Ukrajini dati do znanja da će i dalje dobivati američko oružje jedino uđe li u mirovne razgovore s Moskvom.

Po tom će se prijedlogu znatno promijeniti američko stajalište prema ratu te će izazvati protivljenje europskih saveznika, ali i nekih struja unutar Trumpove Republikanske stranke.

Umerov: Ukrajina se veseli tome što će postati članica NATO-a, nadamo se skorašnjem pozivu

Na sastanku s Austinom, Umerov je rekao da se Ukrajina veseli tome što će postati članica NATO-a. "Nadamo se da će Ukrajina uskoro dobiti poziv", rekao je.

Umerov je, u komentarima objavljenim na aplikaciji Telegram, zahvalio na novoj pomoći. "Poduzimaju se koraci da Ukrajina što prije dobije još sustava za protuzračnu obranu", napisao je.

Pitanje poziva u NATO

Dodao je da je zamjenica premijera Olha Stefanišina ocijenila ključnim da će se na summitu NATO-a poduzeti detaljni koraci, posebno kako bi se osiguralo financiranje saveza kojim će se ojačati ukrajinske obrambene sposobnosti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je na summitu u Vilniusu prošloga ljeta neuspješno lobirao za političku pozivnicu njegovoj zemlji da se pridruži Savezu, rekao je da bi ovogodišnji summit trebao riješiti pitanje poziva Kijevu za pridruživanjem.

Premda su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i Washington govorili da ne očekuju da će 32 članice Saveza na summitu idućeg tjedna pozvati Ukrajinu da im se pridruži, dok god traje rat s Rusijom, Stoltenberg je rekao kako se nada da će Kijevu pokazati da se približava članstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.