Američki šef diplomacije kaže da Izrael treba "kapitalizirati" ubojstvo lidera Hamasa

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Izrael da "kapitalizira" ubojstvo čelnika Hamasa Yahya Sinwara kako bi se osigurala dugoročna sigurnost za Izraelce i Palestince, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Blinken je to rekao tijekom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu. "Američki državni tajnik naglasio je potrebu da se iskoristi izraelska uspješna akcija koja je ubila Yahya Sinwara kako bi se osiguralo oslobađanje svih talaca i okončao sukob u Gazi na način koji pruža trajnu sigurnost i Izraelcima i Palestincima", glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je u izjavi.

Traži se rješenje za kraj rata

Istaknuo je da su Blinken i Netanyahu "razgovarali o važnosti zacrtavanja novog puta u postkonfliktnom razdoblju koji će omogućiti Palestincima da ponovno izgrade svoje živote i omogućiti upravljanje, sigurnost i obnovu Gaze".

Miller je također rekao da je Blinken naglasio potrebu da Izrael poduzme daljnje korake kako bi povećao dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze i osigurao da pomoć stigne do civila u cijeloj enklavi.

Dvojica dužnosnika također su razgovarala o Libanonu i naporima da se postigne diplomatsko rješenje duž izraelsko-libanonske granice.

"Raspravljalo se o potrebi odvraćanja daljnje regionalne agresije Irana i njegovih saveznika, uključujući stalne napore Sjedinjenih Američkih Država i partnera. Državni tajnik ponovno je potvrdio predanost Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela", stoji u priopćenju. .

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.