Američki vojnik odvezao djevojčicu u Japanu kući pa silovao? Optužen je

Ilustracija: Profimedia

Američki vojnik optužen je za otmicu i silovanje tinejdžerice na Okinawi, japanskom otočju u kojem se nalazi najveća američka vojna baza u regiji. Na otocima boravi  više od polovice od 54.000 američkih vojnika koji služe u Japanu. 25-godišnji pripadnik zračnih snaga navodno je 24. prosinca napao maloljetnicu mlađu od 16 godina. Napad je prijavila obitelj žrtve, a vlasti su identificirale napadača nakon pregleda snimaka s nadzornih kamera. 

Vojnik je optužen krajem ožujka i od tada je u pritvoru japanskih vlasti, rekao je jučer glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi i dodao da američki dužnosnici u potpunosti surađuju s istražiteljima. Prvo ročište je određeno za 2. srpnja. Lokalni mediji su izvijestili da vojnik nije bio na dužnosti kada je prišao djevojci u parku i zamolio je da uđe u njegov automobil kako bi razgovarali. Potom ju je odvezao svojoj kući gdje ju je silovao. 

Strateški značaj baze

Diljem Okinawe je smješteno oko 30.000 američkih vojnika stacionirano je diljem Okinawe, gdje SAD ima vojnu bazu od pobjede nad Japanom u Drugom svjetskom ratu. Baze su sada strateški važne jer blizina Okinawe Tajvanu omogućuje SAD-u da brzo odgovori na svaku kinesku prijetnju, piše BBC. 

Ovo je posljednji u nizu slučaja koji su potresli lokalnu zajednicu. 1995. su 12-godišnju djevojčicu silovala tri pripadnika američke vojske, nakon čega su uslijedili višemjesečni prosvjedi. Časnik američke mornarice je 2012. usmrtio dvoje japanskih državljana u prometnoj nesreći. 

2017. je radnik baze američke vojske osuđen za silovanje i ubojstvo 20-godišnje mještanke. Dva mornara američke mornarice su 2013. završila u zatvoru zbog silovanja mlade žene s Okinawe, nakon čega je uveden policijski sat za američke trupe diljem Japana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.